Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Första bilden från en komet

Landaren ”Philae” har nu skickat hem världshistoriens första bilder från ytan av en komet. Men än vet ingen exakt var på 67P/Churyumov-Gerasimenko den finns.

Den första bilden landaren ”Philae” skickade hem till jorden sedan den tog mark på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenkos yta föreställer en klippformation och sondens ena fot.

Det betyder att kameran och radiokommunikationen fungerar, trots att landningen inte gick riktigt som planerat. ”Philae” lämnade moderskeppet ”Rosetta” och föll ned mot den utvalda landningsplatsen, men lyckades inte haka fast sig i ytan med sina harpuner. I stället studsade den vidare minst två gånger, och nu vet forskarna inte exakt var den hamnade.

Dessutom verkar den stå illa till. Ett ben har ingen kontakt med marken, och den finns på ett ställe med mycket mindre solljus än vad forskarna hade räknat med.

Det innebär att det kommer att bli svårt att försörja mätinstrumenten ombord med ström från sol­panelerna.

– Men beskriv inte detta som ett misslyckande. Vi har landat, vi kan kommunicera med ”Philae” och vi har redan analyserat en massa data. Det är fantastiskt att vi är där, säger Jean-Pierre Bibring, Université Paris Sud i Frankrike, som är ansvarig för några av kamerorna ombord.