Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-26 22:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/goran-perssons-ide-lika-hog-skatt-i-alla-kommuner/

NYHETER

Göran Perssons idé: Lika hög skatt i alla kommuner

Förbjud aktiebolag i grundskolan, inför öronmärkta statsbidrag – och utred om kommunerna borde ha samma skattesats. I en DN-intervju ger förre statsminister Göran Persson (S) sig in i skoldebatten. Han ångrar inte kommunaliseringen, men medger att reformen tillsammans med andra förändringar har bidragit till minskad likvärdighet. Jag har alltid frågat mig: Vad menar man med kommunaliseringen? Vad ligger i begreppet? Man är skeptisk rent allmänt till lokalt inflytande och decentralisering. Jag är inte skeptisk till lokalt inflytande. Tvärtom – jag tror att allt mer i samhället går mot lokalt ansvarstagande. Den har en segregerande kraft. När det stimuleras ytterligare av marknadsföringsaktiviteter så blir det på många sätt övermäktigt. Det bryter sönder. Jag kan leva med det uppe på gymnasienivå. Senare under åren som jag fick tillfälle att påverka svensk politik hade vi ett samarbete med ett miljöparti som var ”dead against” att styra upp dessa frågor.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 27 november!

Alla artiklar gratis fram till 27 november, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.