Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Gotland ber polisen stoppa NMR

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) kommer att finnas på plats under Almedalsveckan i Visby. Fi planerar att bojkotta och många andra protesterar – och Region Gotland ber nu polisen att stoppa markupplåtelsen.

Tekniska nämnden i Region Gotland har lämnat en skrivelse till polisen. Nämnden skriver att den anser att det är ”felaktigt att arrangörer/organisationer som tydligt står för antidemokratiska och våldsbejakande budskap får hyra mark av Region Gotland”.

Nämnden hyser även stor oro för allas trygghet och säkerhet i stadsmiljön i anslutning till Almedalsveckan och för besökare i Visby i allmänhet, om organisationen skulle tillåtas komma.

Region Gotland har dock själva gett klartecken till markupplåtelsen. Men enligt tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S), var det ett misstag som de ångrar. Ansökan godkändes utan någon kontroll av vilken typ av organisation som ansökan gällde.

– Hade vi fått frågan upp till tekniska nämnden och till mig som ordförande så hade vi sagt nej och så hade de fått överklaga, säger Tommy Gardell.

Enligt Gardell kan nämndens beslut nu inte tas tillbaka och det är därför en enig teknisk nämnd skickat skrivelsen till polisen där de framför önskemål om att tillståndet ska omprövas.

Feministiskt initiativ har beslutat att bojkotta Almedalsveckan om beslutet att upplåta plats och utrymme för den nazistiska organisationen inte ändras, anser partiet. Enligt Fi utgör Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Almedalen ett hot mot demokratin och även mot enskilda personer.