Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 22:10 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/har-ar-landets-fulaste-stad/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Här är landets fulaste stad

Borlänge är Sveriges fulaste stad, enligt en webbomröstning som föreningen Arkitekturupproret ordnat i sociala medier. Men stadens ambition har aldrig varit att vara vackrast på ett klassiskt vis, enligt näringslivschefen i Borlänge.

Omröstningen har skett via Face­book bland Arkitektupprorets 35 000 följare, och kan alltså inte betecknas som en vetenskaplig undersökning.

– Arkitektupproret jobbar i en klassisk arkitekturtradition. Borlänge är en ung stad, som har vuxit väldigt fort, säger Angelica Ekholm, näringslivschef i Borlänge kommun.

Hon förklarar att ambitionen i Borlänge aldrig har varit att staden ska vara vacker på det där klassiska viset, med stuckaturer och utsmyckningar. Däremot har Borlänge strävat efter funktionalitet och trivsel. Och där har man lyckats, säger hon. Folk trivs i staden.

– Hellre ful och trevlig än snygg och tråkig. Det är insidan som räknas, vi vill vara en stad där människor kan bo och trivas.

Drygt 1 000 personer av alla de närmare 7 000 som lade en röst valde Borlänge. Tvåan, Västerås, som ibland anklagas för att vara Sveriges fulaste stad, fick närmare 800 röster. Tävlingen handlar enligt före­ningen om ”Sveriges mest förfulade stadskärna då alla städer var vackra fram tills rivningshysterins lådmodernister rev ut sina charmiga trähus och påkostade stenhus och ersatte med trista lådor”.

Fakta. Resultatet

6 666 personer deltog i omröstningen. Här är de städer som fick flest röster:

1 Borlänge (1 007 röster)

2 Västerås (779 röster)

3 Hässleholm (319 röster)

4 Umeå (268 röster)

5 Karlskoga (259 röster)

6 Södertälje (227 röster)

7 Flen (180 röster)

8 Borås (163 röster)

9 Ljungby (148 röster)

10 Bollnäs (141 röster)

Arkitekturupproret
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt