Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Harriet Wallberg och institutets hela styrelse byts ut

Universitetskanslersämbetets högsta chef Harriet Wallberg får sparken och hela KI:s styrelse byts ut. Det meddelade forskningsminister Helene Hellemark Knutsson (S) på en pressträff i går kväll.

– Förtroendet för henne är skadat. Jag har kallat till henne för ett samtal i dag och sagt att hon inte kan verka i rollen som universitetskansler, säger Helene Hellmark Knutsson på en pressträff på måndagskvällen.

Ministern inledde med att säga att hon är väldigt upprörd efter att ha läst rapporten om Karolinska institutets agerande kring anställningen av kirurgen Paolo Macchiarini och kallade det som har hänt för en ”skandal”.

– Jag känner väldigt starkt med dem som har drabbats.

Forskningsministern framhöll att det nu är viktigt att KI gör allt för att komma tillrätta med bristerna och återupprättar förtroendet för sin verksamhet igen.

– KI:s ledning har inte förstått vad det innebär att vara en myndighet.

Hellmark Knutsson meddelade också att hela styrelsen för Karolinska institutet ska bytas ut. Nuvarande ordföranden Lars Leijonborg har redan sagt att han kommer att avgå, något som ministern välkomnade.

– Karolinska behöver en ny styrelse och regeringen har gett nomineringsgruppen i uppdrag att ta fram förslag på nya styrelseledamöter och ny ordförande, säger hon.

Under tiden som processen pågår kommer den gamla styrelsen att sitta kvar.

Hellmark Knutsson kritiserade även rektorerna som var inblandade i rekryteringen av Paolo Macchiarini som gästprofessor 2009. En av dem var nuvarande universitetskansler Harriet Wallberg. Det gjordes aldrig någon anställningsintervju eller togs några referenser trots att det fanns tydliga varningssignaler från Macchiarinis tidigare arbetsgivare.

Enligt forskningsministern har detta agerande skadat förtroendet för Wallberg som högsta chef på UKÄ, och därför får hon lämna sin post.

– Jag har svårt att se att hon kan sitta kvar, säger Helene Hellemark Knutsson.