Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Havsvatten avslöjar hajarnas dna

Ett par hinkar havsvatten har avslöjat helt nya fakta om världens största fisk, valhajen. I vattnet har forskarna funnit stora mängder av de väldiga djurens dna. Analyserna visar hur många valhajar som finns i världshaven.

Det framgår av en studie som publiceras i Nature Ecology and Evolution.

Forskarna tog upp cirka 30 liter havsvatten från Persiska viken, på en plats utanför Qatar där hundratals valhajar samlas på sommaren för att äta plankton.

Ur vattnet kunde man sedan sekvensera dna från djuren. Som jämförelse använde man sig även av dna från vävnadsprover som tagits från 61 exemplar.

Resultaten är intressanta. De visar att hajarna i Persiska viken är relativt nära släkt med andra valhajar i både Indiska oceanen och Stilla havet. Däremot skiljer de sig från valhajarna i Atlanten vilket antyder att arten består av två distinkta populationer, en atlantisk och en indopacifisk.

Det mest anmärkningsvärda är dock att forskarna, som har letts av den danske biologen Philip Francis Thomsen, lyckats beräkna storleken på artens världspopulation.

Detta har endast varit möjligt tack vare det omfattande materialet, i sig en effekt av att havsvattnet innehåller dna från ett mycket stort antal individer.

Efter att ha tagit hänsyn till mutationstakten i hajarnas arvsmassa har man kommit fram till att det finns drygt 70 000 vuxna honor i Stilla havet och Indiska oceanen. Att man utgår från vuxna honor beror på att det i praktiken är dessa som är artens reproduktiva bas.

Detta är dock inte en beräkning som är huggen i sten. Forskarnas beräkning visar att antalet kan variera från 43 000 till 183 000. Och det blir ännu knepigare när man tittar på materialet från vävnadsproverna. Enligt dessa är nämligen antalet honor i de två världshaven drygt 138 000 (85 000–351 000).

Vad som är sanningen är oklart i dagsläget. Helt klart är att man ganska snart, med den nya metoden, kan göra mer exakta beräkningar.

Valhajen (Rhincodon typus) är världens största fisk med en längd på uppemot 13 meter och en vikt på cirka 20 ton.

Den är en av endast tre arter av hajar som lever helt på plankton, de två andra är brugden och jättemunhajen.

Valhajen finns i alla varma hav runt ekvatorn, men antalet varierar från plats till plats.

Källa: IUCN, Deep Sea News