Hennes arbete för flyktingar belönas - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Hennes arbete för flyktingar belönas

Tina Morad, som under förra hösten startade den ideella organisationen Refugees welcome Stockholm, blir årets Raoul Wallenbergpristagare. – Det känns otroligt mäktigt, säger hon.

När flyktingkrisen började bli ett faktum i Sverige förra hösten begav sig Tina Morad till centralstationen i Stockholm för att hjälpa de flyktingar som anlände med tåg. Tina Morad har själv rötter i Mellanöstern och då hon talar svenska, engelska, arabiska, kurdiska och förstår farsi trodde hon att hennes språkkunskaper skulle kunna göra nytta.

– Väl på Centralen märkte jag snabbt att det behövdes mer koordination och en större organisering bakom mottagandet. Jag och volontärkollegorna startade då en ideell förening med syfte att hjälpa människor på flykt både på kort och på lång sikt. Tanken var att ge dem ett värdigt mottagande och tillgodose grundläggande behov, säger hon.

Organisationen har sedan växt till en gräsrotsrörelse och gjort alltifrån att erbjuda temporära bostäder och ge juridisk rådgivning till att erbjuda kulturella aktiviteter och samhällsorientering. Opinionsbildning har också blivit en stor del av verksamheten.

Priset går till en person som i Sverige arbetar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskaps­höjande insatser för barn och ungdomar om främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde.

Hur känns det att få det?

– Helt otroligt mäktigt och enormt hedrande. Det är svårt att smälta. Raoul Wallenberg är en förebild för mig och många andra inom den ideella sektorn. Han tog ett osjälviskt ansvar mot rasism i en mörk tid. I dag finns många kämpar som arbetar i hans anda och det är oerhört viktigt att det lyfts fram.

Tina Morad har tidigare arbetat med bygga ut infrastrukturen i konfliktzoner, exempelvis i Irak. När hon startade Refugees welcome Stockholm hade hon påbörjat mastersstudier i statvetenskap vid Stockholms universitet. I framtiden vill hon fortsätta arbeta för ett inkluderande samhälle och allas lika värde.

Juryns motivering: Tina Morad har, som representant för Refugees welcome, i Raoul Wallenbergs anda visat att varje människa kan göra skillnad. Tina Morad mobiliserar, utbildar och engagerar människor till medmänsklighet och solidaritet. Hennes verksamhet skapar kontakter mellan nyinvandrade och svenska ungdomar.