Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 11:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/hijabuppropet-far-kritik-manga-tvingas-till-sloja/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Hijabuppropet får kritik: ”Många tvingas till slöja”

Efter att en gravid kvinna med hijab attackerats i helgen beslöjade sig många som en solidaritetshandling. Flera riksdagspolitiker ställde sig bakom hijabuppropet.

– Vi förväntade oss inget, men är självklart glada för det stora gensvaret, säger en av initiativtagarna till uppropet, debattören Nabila Abdul Fattah till DN.

I lördags attackerades en höggravid kvinna med hijab, huvudduk, i Stockholmsförorten Farsta. Gärningsmannen ska ha slitit av hennes hijab och sedan dunkat hennes huvud i en bil så att hon svimmade. Polisen ska ha säkrat dna från den misstänkte.

Efter det har flera kvinnor vittnat om hur de regelbundet trakasseras för att de bär slöja.

I en debattartikel i Aftonbladet på lördagen uppmanade initiativtagarna till dagens slöjmanifestation för muslimska kvinnors religionsfrihet och säkerhet i det offentliga rummet.

– Vi vill normalisera hijaben och få till en förändring. Men också att andra själva ska få erfara hur det är att utsättas för den här typen av hatbrott, säger Nabila Abdul Fattah.

Uppropet fick snabbt genomslag i sociala medier och bland andra programledaren Gina Dirawi och flera riksdagspolitiker visade sitt stöd på mikrobloggen Twitter.

Debattörerna kräver även att regeringen tillsätter en kommission för att kartlägga hatbrott och våld mot kvinnor som beslöjar sig, och att man kommer med konkreta åtgärdsplaner.

Men uppropet får även kritik. Många anser att även om det är rätt att protestera mot hatbrott är det fel att försvara ett plagg som begränsar och tvingas på många kvinnor. I vissa länder måste kvinnor bära slöja och utsätts för våld om de vägrar ha på sig det täckande plagget.

Hanna Gadban, feministisk muslimsk debattör som har skrivit flera slöjkritiska artiklar, menar att uppropet är kontraproduktivt.

– Vi pratar naivt om mänskliga rättigheter. Ska vi ge männen makt och bekräftelse att de har rätt att tvinga sina kvinnor och barn att beslöja sig? Jag ser slöjan som en kulturell, religiös, sexuell och politisk symbol. Absolut ska vi ha religionsfrihet, men hur många kvinnor väljer att beslöja sig själva? Enligt mina erfarenheter kan det vara runt tio procent som väljer det utan påtryckningar, säger hon till Aftonbladet.

Nabila Abdul Fattah håller inte med. Hon menar att det rör sig om samma förtryck, men uttrycks på olika sätt.

– Det är en kombination av rasism och sexism där män tar sig rätten att bestämma över kvinnornas klädsel vare sig det är att tvinga på eller av slöjan. Man ska kunna ha på sig vilka kläder man vill utan att bli trakasserad, säger hon.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt