Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 11:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/hogerextremist-fran-sverige-hjalper-nationalister-i-indien/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Högerextremist från Sverige hjälper nationalister i Indien

Den svenska högerextremisten Daniel Friberg har haft en nyckelroll i att knyta kontakter mellan Indiens nationalister och Europas högerpopulister. Hundratals möten ska ha ägt rum mellan representanter från premiärministern Narendra Modis parti, amerikanska högerextrema aktivister och europeiska partier som Jobbik, enligt den indiska tidskriften Caravan.

Svenska Daniel Friberg och bokförlaget Arktos har haft en nyckelroll i att bygga ett globalt nätverk för högerextremister de senaste åren. Fribergs band till den amerikanska så kallade altright-rörelsen, som innefattar såväl nynazister som antifeminister och nationalistiska Trump-anhängare, är väl dokumenterad. Det är mindre känt att han även knutit band till den politiska eliten i Indien.

Bokförlaget Arktos har sedan länge haft en bas i Indien, där de tryckt sina nationalistiska och högerextrema böcker. Men enligt en artikel i tidningen Caravan har Friberg även haft en nyckelroll i att ordna möten mellan hindunationalister och högerextremister i Europa och USA. Friberg säger i artikeln att han hjälpt till att ordna mer än hundra möten mellan västerländska högerextremister, som ungerska Jobbik, och hindunationalister, inklusive representanter för regeringspartiet BJP. Mötena ägde rum innan Modi blev premiärminister.

– Högerextremister har länge haft en fascination för Indien. Att flytta till Indien var att logiskt val för Arktos dels av ekonomiska skäl, men även för att det fanns en växande hindunationalistisk rörelse där, säger artikelförfattaren Carol Schaeffer i en intervju med DN.

– BJP har länge använt en rasistisk retorik så de har nu hittat en ideologisk allians med vita nationalister i USA och Europa, säger Schaeffer.

En förklaring till att de högerextrema rörelserna i väst har enats med hindunationalisterna är att de båda har grova fördomar mot muslimer.

– Alla dessa grupper, oavsett om de är i USA, Östeuropa, Sverige eller Indien, delar en oerhört stark islamofobi, så de förenas mot en gemensam fiende, säger Schaeffer.

Narendra Modi valdes till premiärminister i Indien 2014 med löften om ekonomiska reformer. Men han har fått kritik för att ha spridit en ökad nationalism i landet. Regeringen har genomfört en rad hindunationalistiska reformer, samt gått till attack på civilsamhället, frivilligorganisationer och bokförlag. Det har skapat en bördig terräng för idéer som delas med nationalister i Europa och USA.

Daniel Friberg bekräftar för DN att han haft ”massor av möten” med hindunationalister under de tre år som han bodde i Indien.

– Jag träffade politiker och författare som jag var intresserad av att skriva kontrakt med och ge ut böcker av. Jag såg mig inte som någon matchmaker mellan olika politiska rörelser, säger Daniel Friberg.

Han sympatiserar med rege­ringspartiet BJP och den kontroversiella utomparlamentariska rörelsen Rashtriya Swayamsevak Sangh, RSS. Av många anses RSS ligga bakom de växande religiösa och politiska spänningarna i Indien.

Indien har sedan 2014 en hindunationalistiskt regering ledd av premiärminister Narendra Modi från Bharatiya Janata Party, BJP.

Hindunationalisternas allt mer dominerande ställning skapar oro för ökad intolerans och hotad yttrande­frihet.

I skolböckerna märks den nationalistiska agendan när nedlåtande skildringar av landets minoriteter har blivit vanligare. Historien skrivs om när Taj Mahal, som uppfördes av en muslimsk mogulhärskare på 1600-talet, framställs som ett hinduiskt byggnadsverk.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt