Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Hund minskar risk för astma hos barn

Nu finns ytterligare ett argument för den nyblivna barnfamiljen att skaffa hund. Den lurviga vännen minskar risken för att barnen ska drabbas av astma senare i livet.

Sedan tidigare vet man att barn som växer upp på en lantgård har betydligt lägre risk att drabbas av astma än andra. Exakt vad det är i den lantliga miljön som minskar risken vet inte forskarna, men flera studier bekräftar sambandet.

Nu kan forskare vid Uppsala universitet visa att hundar har en liknande effekt.

– Vi vet att barn som redan har en allergi mot katt eller hund ska undvika dessa djur, men våra resultat ger en indikation på att barn som växer upp med hundar löper en minskad risk, säger Tove Fall vid Uppsala universitet, en av forskarna bakom studien som publiceras i  tidskriften Jama Pediatrics.

Forskarna använde information från nio olika nationella register, inklusive två hundägarregister som inte har använts i medicinska sammanhang tidigare.

Det visade sig att barn som växer upp med en hund i familjen har ungefär 15 procents lägre risk att drabbas av astma i skolåldern, jämfört med barn som inte gör det.

Astma är en sjukdom i luftvägarna som gör det svårt att andas.

Hos barn är den vanligaste orsaken en allergi mot exempelvis pollen, kvalster eller pälsdjur. Slemhinnan i luftrören svullnar och luftrören dras samman. Besvären lindras med luftrörsvidgande mediciner.