Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

”Kanske har jag blivit aningen mera styv i korken”

IgNobelpriset kommer till Stockholm på måndag. En av föreläsarna är Fredrik Sjöberg, som fick litteraturpriset i höstas.

1 Vad kommer din föreläsning att handla om?

– Antagligen om mig själv och samlandets psykopatologi.

2 Vad är tjusningen med att samla blomflugor?

– De är billiga. Konstsamlare, vid jämförelse, har ett helvete. Och ska man lugna sina nerver genom att supa finns också andra nackdelar.

3 Har IgNobelpriset förändrat ditt liv på något sätt?

– Nja, inte sådär livsavgörande. Jag har fått en del nya, väldigt konstiga kompisar. Såna hade jag visserligen innan, men ändå. Kanske har jag blivit aningen mera styv i korken.

4 Samlar du fortfarande?

– Jovars. Inte som förr, men på sommaren går jag ogärna ut, om så bara till brevlådan, utan att ha håven med mig. Man vet aldrig vad som kan flyga förbi.

5 Har du några goda råd till andra som vill samla insekter?

– Satsa på parasitsteklar. En vit fläck på kartan. Nästan allt återstår att upptäcka. Man blir snabbt världsberömd, låt vara inom en ytterst liten krets av kufar.

Måndag 27 mars

11.30–13.00, Stockholms universitet, Universitetsvägen 2 B, Frescati.

15.00–16.30, Karolinska institutet, Berzelius väg 3, Solna.

17.30–19.00, Fri Tanke förlag, Kungsgatan 60, Stockholm.

Marc Abrahams, instiftaren av IgNobel-priset som belönar forskning som får dig att skratta och sedan tänka, och tre pristagare:

Fredrik Sjöberg, litteratur, för de självbiografiska böckerna ”Flugfällan”, ”Flyktkonsten” och ”Russinkungen”, om att samla blomflugor.

Minna Lyons, psykologi, har visat att nattsuddare i snitt är mer narcissistiska, mer manipulativa och mer psykopatiska än morgonpigga.

Piers Barnes, matematik, har räknat ut hur många gruppfotografier som behövs för att få åtminstone ett där ingen blinkar.