Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 10:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/krav-pa-att-kunna-stoppa-utlandska-investeringar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Krav på att kunna stoppa ­utländska investeringar

En kinesisk hamn i Lysekil? Kinesiska snabbtåg Stockholm-Oslo? Svenska telenät som kontrolleras av ryska oligarker? I dag saknar Sverige lagliga möjligheter att stoppa oönskade investeringar från utlandet. Nu vill Moderaterna införa tillståndstvång för direktinvesteringar.

– Sverige är sårbart: en liten öppen ekonomi som möter en omvärld med väldigt stora investeringar. Ibland sker de i områden som kan vara riskabla: hamnar, tele­komföretag och förvärv av stora teknologiföretag. Sverige kan inte vara aningslöst i detta, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till DN. 

Den senaste tiden har kinesiska investeringar i Sverige väckt både entusiasm och kritik. En tidigare militär hamn i Fårösund på Gotland köptes av en Hongkongkines men är nu åter statligt ägd. I Lysekil har kinesiska intressen önskat bygga en jättehamn. I Årjäng hoppas man att en snabbjärnväg Stockholm-Oslo finansierad av Kina ska dras genom kommunen.

Den grekiska hamnen i Pireus köptes av ett kinesiskt företag. Hamnen ingår i ett strategiskt projekt som kallas ”De nya sidenvägarna”. Det ses av Kinakännare som en plan att dominera världen genom att investera i vägar, järnvägar, fibernät och annan infrastruktur. 

– Stora kinesiska förvärv med statligt kapital i ryggen innebär en delvis annan situation än när vanliga demokratiska länder handlar med varandra. Det har funnits en osäkerhet om vilka säkerhetsrisker och långsiktigt inflytande som följer med investeringarna, konstaterar Ulf Kristersson.

Enligt säkerhetspolisen bedrivs det mest intensiva spionaget i Sverige av Ryssland, följt av Kina med Iran på tredje plats. Säpo har varnat för att utländska intressen köper in sig i data-, tele- och kraftföretag som är vitala för att Sverige ska fungera.

– Det har en längre tid funnits en viss aningslöshet gentemot de kinesiska investeringarna. Vi vill att Sverige ska skaffa sig en lagstiftning som innebär att vi på allvar kan göra säkerhetsbedömningar av om det finns risker, säger M-ledaren.

Ett moderat vallöfte är att snabbt starta en utredning för hur direktinvesteringar ska kunna granskas, förses med villkor och ytterst kunna stoppas. 

– Tolv europeiska länder har sådan lagstiftning och även USA, Kanada och Australien. Våra grannländer Danmark, Norge och Finland har det. Varför har vi inte det i Sverige? Vi blir svaret skyldiga. Det handlar inte bara om hamnar utan också om cybersäkerhet och olika avancerade produkter, säger den moderate Europaparlamentarikern Christofer Fjellner.

På fredag väntas EU-kommissionen att lägga fram ett förslag till Europeiska rådet om en förordning som reglerar utländska direktinvesteringar. Det är ett ramverk som gör det möjligt att att utbyta information mellan EU-länderna.

– Vi vill att Sverige, tvärtemot vad regeringen nu gör, ska ställa sig positiv till den process som pågår i EU så att vi får ett gemensamt och kraftfullt regelverk på plats. Frihandel kan inte gränsa till naivitet och aningslöshet, säger Ulf Kristersson.

Han hävdar att det är bättre att Sverige medverkar till en gemensam EU-politik eftersom det också kan hindra protektionism.

– Vi måste använda vårt inflytande i EU på allvar. Om enskilda länder ska kunna göra sin röst tydlig och hävda sig gentemot mycket stora länder, i det här fallet Kina, så krävs det ett gemensamt agerande. Jag är inte emot handel med Kina, men vi kan inte vara aningslösa gentemot den kinesiska regimens ambitioner, slår Kristersson fast.

Sverige har ingen lagstiftning för direktinvesteringar, med undantag för krigs­materielföretag.

EU-kommissionens förslag går ut på att skapa ett ramverk för att granska utländska direktinvesteringar inom EU.

Syftet är att EU-länderna frivilligt ska kunna dela information om direktinvesteringar mellan sig. De olika kriterierna ska också kunna användas av de länder som vill införa nationella lagar.

I vissa fall ska EU-kommissionen kunna granska investeringarna, även mellan länder inom EU.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt