Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Läkare: Energidryck kan göra barn oroliga

Svenskarnas konsumtion av energidrycker har stadigt ökat sedan 2008. Men läkare ­varnar för att dryckerna kan vara potentiellt livsfarliga i stora mängder. Barnhjärtläkare Peter Munkhammar önskar ett förbud mot försäljning av energidrycker till barn och ungdomar under 18 år.

Barnhjärtläkaren Peter Munkhammar på barnhjärtcentrum i Lund, som har sin bas i Malmö, träffar runt två patienter i månaden med symtom som kan härledas till intag av energidrycker. Han tycker att man borde förbjuda försäljning av energidrycker till barn under 18 år.

– Det finns ingenting i dem som kroppen behöver, och de innehåller farmakologiskt verksamma substanser som påverkar varje individ olika. Bort med dem från hyllorna, bort från butikerna och sätt 18-årsgräns på produkterna, precis som för cigaretter och alkohol, säger Peter Munkhammar.

På akutmottagningarna på flera av Sveriges större sjukhus har man inte sett en ökad andel patienter som kommer in akut efter energidryckskonsumtion. Henrik Arnell, överläkare och patientflödeschef på Karolinska, uppmanar ändå barn och ungdomar att vara restriktiva i sitt intag av dryckerna.

– Som barnläkare kan jag tycka att ett lagom intag för barn skulle vara ingen energidryck alls, eftersom man då slipper hjärtklappning och oroskänslor, säger han.

På Giftinformationscentralen har man länge sett en ökning av antalet samtal från personer som är oroliga över symtom de märkt efter att ha konsumerat energidrycker. Medan man år 2008 fick 25 samtal om energidrycker, fick man år 2015 in 137 frågor. En vuxen person ska dock dricka över tre liter energidryck med 80 milligram koffein per 250 milliliter för att det ska finnas risk för koffeinförgiftning. För barn räcker det med att inta fem burkar.

– Dricker man mer kommer man upp i en allvarlig risk för koffeinförgiftning, som kan vara potentiellt livsfarlig. Jag förstår inte riktigt vitsen med att dricka det här över huvud taget, säger Max Wretman, överläkare på Giftinformationscentralen.

De symtom som hjärtläkare Peter Munkhammar ser hos sina patienter är bröstsmärtor, hjärtklappning och att de är speedade. Det händer också att de svimmar. Han menar att en anledning till att de här patienterna inte syns på akuten är att de sällan söker vård akut, i stället får de remiss till hjärtläkare.

– Stora mängder energidryck påverkar den finstämda balansen i kroppens funktioner som syftar till att vara beredd på vad kroppen behöver och överdriver kroppens försvarsreaktioner. Man får snabb puls och blodtrycket stiger under den tid man har de här ämnena i sig.

För barn med underliggande hjärtfel kan konsumtionen leda till allvarliga problem.

– Man piskar på hjärta och blodtryck, och har man då något medfött hjärtfel som man inte känner till, då är det direkt livsfarligt, säger han.

Peter Munkhammar berättar att många av symtomen försvinner när patienterna slutar dricka energidryck.

– Det finns en klar koppling till att de här barnen känner att hjärtat slår extraslag, hoppar över slag, rusar när de ska somna – och man finner inte ro på grund av stimulansen från ämnena i de här dryckerna, säger han.

Livsmedelsverket rekommenderar i dagsläget att man inte använder sig av energidrycker som törstsläckare eller vid fysisk aktivitet. De skriver också att barn har lättare att få negativa effekter av koffeinet i energidryckerna. Men innehållet i dryckerna, som koffein och aminosyran taurin, har testats i studier och utretts både i enskilda länder och av EU:s livsmedelsmyndighet.

– Ingen av de utredningarna har kommit fram till att energidrycker är så farliga att de inte borde finnas, utan man säger i stället att måttlig konsumtion inte är någon fara, säger Ulla Beckman-Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

Hon berättar att svenska Livsmedelsverket inte har möjlighet att införa restriktioner mot enskilda livsmedel som säljs i EU, då detta kräver EU:s godkännande.

– Då behöver vi motivera varför energidrycker skulle vara skadligare i Sverige än i resten av Europa, så det hamnar på en politisk nivå om Sverige ska jobba för detta, säger hon.