Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Linjen mot Ryssland står fast

Utrikesminister Margot Wallström vill fortsätta den hårda linjen mot Ryssland. Hon tycker att det är viktigt att EU håller fast sanktionerna.

Spänningen i Ukraina har skärpts sedan Ryssland anklagat Ukraina för att ha skickat in sabotörer och terrorister till den annekterade Krimhalvön, som DN tidigare har rapporterat.

– Det finns inga bevis för att det skulle vara någon ukrainsk terrorism på Krim, som det påståtts, säger Margot Wallström.

– Det är avledande manövrar som vi ibland kan tänka är ett sätt att ta uppmärksamheten och ljuset från det som sker i Ukraina. Vi är vid det här laget snart uppe i tio tusen döda i östra Ukraina sedan det kriget startade.

Flera EU-länder vill normalisera relationerna med Ryssland och dra ned sanktionerna. Men Sverige är bestämt emot.

– Det är först när vi ser resultat som vi kan dra ned på sanktionerna.

Skulle Sverige kunna ta emot Rysslands president Putin på samma sätt som Finland har gjort?

– Nej. Man får se upp med åtgärder som kanske bara utnyttjas av den andra sidan i propagandasyfte eller blir ett erkännande av en viss politik.

Men Margot Wallström möter gärna sin kollega Sergej Lavrov.

– Jag tror att det kan vara dags att vi träffas. Sist var Lavrov väldigt arg för då hade alla EU-ministrar sagt samma sak. Det tyckte jag var ett styrkebevis att vi alla hade samma buskap! Men han var arg: ”Ni kommer allihop och säger samma sak!”