Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

M-ledaren nöjd när S vill ha fler poliser

Socialdemokraterna vill ha 10 000 fler polisanställda till 2024. Beskedet innebär också en öppning för att poliserna kan höja sina löner. – Det är i grunden bra att du kan utvecklas i din yrkesroll och få betalt för det, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

På partikongressens fjärde dag presenterade Socialdemokraterna den nyhet som egentligen var tänkt att inleda kongressen i lördags. Efter attentatet på Drottninggatan ville S-ledningen avvakta med sitt besked om att partiet vill se 10 000 fler polisanställda de närmaste åren.

Inrikesminister Anders Ygeman understryker att en del av satsningen innebär förstärkt terrorbekämpning, men också ökad närvaro på gator och torg och att fler brott ska klaras upp. Attentatet i fredags har inte fått honom att ändra uppfattning om hur polisen i första hand behöver förstärkas.

– Det är för tidigt att dra några sådana slutsatser. Tids nog kommer tid för debatt och utvärdering, säger Anders Ygeman.

S-förslaget innebär också att polisutbildningen ska utvidgas med två nya lärosäten, ett i Malmö och ett i Göteborg eller Borås. Möjligheten att utbilda sig på distans ska också utökas.

Flera oppositionspartier har krävt högre polislöner för att locka fler till yrket men Anders Ygeman avvisar det med argumentet att politiker inte ska lägga sig i lönebildningen. Däremot välkomnar han om det skapas fler karriärmöjligheter för poliser så att de kan höja sin lön den vägen.

– Det är i grunden bra att du kan utvecklas i din yrkesroll och få betalt för det. Pengarna som polisen får kan absolut användas till bättre arbetsvillkor för svensk polis. Polisledningen måste göra en avvägning av hur mycket som ska gå till att förbättra arbetsvillkoren och hur mycket som ska gå till att rekrytera fler poliser, säger Anders Ygeman.

Rikspolischef Dan Eliasson välkomnar S-beskedet och kallar det ”fantastiskt”. Enligt Eliasson pågår redan en översyn av hur polisen ska kunna jobba med karriärutveckling, ingångslöner och annat som har betydelse för hur man ska kunna rekrytera och behålla sin personal.

– Vi har långtgående samtal med arbetstagarorganisationerna om hur det här ska kunna se ut och ska försöka komma överens om ett system till sommaren. Förutom ingångslönerna och de vanliga lönerevisionerna kommer det finnas komplement för att få en bättre löneutveckling än tidigare, säger Dan Eliasson.

Han understryker samtidigt att den stora fördelen med beskedet från S är att antalet poliser kan växa.

– Karriärutvecklingen kommer att vara en del men det stora är att anställa fler personer så att vi höjer vår operativa förmåga i alla avseenden, säger Dan Eliasson.

Även moderatledaren Anna Kinberg Batra välkomnar beskedet från S.

– Det är inte en dag för tidigt. Sverige behöver fler poliser och ju bredare stöd vi kan ha för det desto bättre, säger hon men framhåller att det behövs förstärkningar av polisen redan nu. Polisen måste få bättre betalt och bättre förutsättningar att göra sitt jobb redan i dag, säger Anna Kinberg Batra.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tycker att regeringens förslag är ogenomtänkt. KD föreslog nyligen en ettårig polisutbildning för att få fram 30 000 poliser till 2025 jämfört med dagens nivå på knappt 20 000.

– Ska man få fram så här många poliser på den tiden tror vi att det behövs även en ettårig polisutbildning, säger hon.

En sådan variant av polisutbildningen som Kristdemokraterna föreslagit säger inrikesministern bestämt nej till.

– Jag tror inte på B-poliser. Om man ser bilderna av hur oerhört professionellt svensk polis agerade när den ställdes inför den svåraste uppgiften av alla – då är det väldigt få som skulle vilja byta ut de poliserna mot några som hade snabbutbildats, säger Anders Ygeman.

Satsningen på 10 000 nya poliser beräknas kosta 6–8 miljarder kronor per år att genomföra.

S föreslår 10 000 fler polisanställda till 2024. Huvuddelen bedöms bli poliser, Polismyndigheten får bestämma mixen av poliser och civilanställda.

M vill ha 5 000 fler poliser till senast 2025.

L vill ha 5 000 poliser till 2024.

KD har föreslagit 10 000 fler poliser till 2025.

SD vill ha 7 000 fler poliser till 2022.

C vill ha 2 000 fler poliser redan till 2020.

Bland partiernas förslag finns också fler civilanställda, snabbutbildade poliser, ordningsvakter och likande för att bistå den ordinarie polisen.

Källa: Partierna