Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 18:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/maltidssatsningar-haller-aldre-friska/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Måltidssatsningar håller äldre friska

Kävlinge. För att motverka ensamhet och undernäring har äldreomsorgen i skånska Kävlinge infört så kallade måltidsvänner. Här har mat och social samvaro länge stått i fokus för att bibehålla hälsan bland kommunens äldre.

92-åriga Inga Andersson äter allt utom salt, stekt sill och isterband. Hon bor i en bostadsrätt i Kävlinge, och lagar som regel sin mat på egen hand. Men en gång i veckan tar hon färdtjänsten till servicehuset på Billingshälls äldreboende för att äta middag med sin måltidsvän Bente.

– Hon hämtar mat och tar dricka åt mig och sedan sitter vi ner och äter. Det är väldigt skönt att ha någon att prata med, för jag har alla mina närmsta spridda från Stockholm till Östersund, det är ingen som bor riktigt nära, säger hon.

I en årslång satsning som drivs av Kävlinge kommuns hemvård har den som fyllt 65 möjlighet att få en måltidsvän.

– Man anmäler sitt intresse hos frivilligsamordnaren som gör ett hembesök, scannar av vilka behov och intressen man har – sedan görs en matchning bland kommunens frivilliga. Vi lägger mycket kraft på att sammanföra rätt personer och det är nog det som gör att vi har lyckats så bra, säger Marina Rahm, måltidschef för social­tjänsten i Kävlinge.

Mat och måltidsservice ligger högt på agendan inom kommunens äldreomsorg. 2016 togs ett politiskt direktiv som går ut på att utveckla det man kallar ”framtidens seniormåltid”. Målet är bland annat att hamna i topp i White Guide Senior. Men framför allt handlar arbetet om att upprätthålla hälsan bland de äldre.

– Maten har stor betydelse för välbefinnandet hos den enskilda. Den som drabbas av undernäring eller äter för lite hamnar lätt i en spiral som bara går nedåt. Får du inte i dig tillräckligt med kalorier orkar du inte gå ut på promenad och så vidare, säger Marina Rahm och understryker att man inte behöver göra det så komplicerat.

– Måltidsvännen handlar om att sätta guldkant på tillvaron. Sam­tidigt kan de där små enkla sakerna göra att man förblir frisk och klarar sig själv hemma längre. Den sociala samvaron kring maten skapar inte minst en meningsfull vardag. Det blir lättare att komma upp på morgonen och göra sig i ordning, för man vet att man har något att göra.

Bland andra satsningar finns en liten kioskvagn som körs runt av frivilliga mellan servicelägenheterna. En gång i halvåret görs uppföljningar där de äldre får tycka till om allt från mat och miljö till aktiviteter på boendena. Responsen har hittills varit positiv – och det märks även i Socialstyrelsen senaste brukarundersökning Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre 2017. Här hamnar Kävlinge bland tio i topp när det gäller mat och måltidsmiljö och äldres inflytande i vården.

– Jag tror att framgångsreceptet är enkla lösningar och samarbete mellan hemvård och måltidsservice och personalen inom olika enheter. Vi satsar också mycket på utbildningar, har övergripande måltidsutvecklare och måltids­ansvariga, säger Johanna Berntsson, enhetschef på Billingshäll.

Man har även lagt om kosten inom det särskilda boendet med mindre portioner men med lika mycket näring och energi samt extra protein. I köket jobbar bara utbildade kockar som bland annat tar fram fyra väl sammansatta mellanmål per dag.

– På så vis blir det lättare för personalen att göra rätt, undersköterskorna ska inte behöva pyssla med mellanmål, det ska yrkeskunnig personal göra.

Johanna Berntsson tror att den stora utmaningen för framtidens äldreomsorg blir att rekrytera kompetent personal.

– En lösning som vi tror mycket på är att man inför olika funktioner framöver, med renodlade arbetsuppgifter där till exempel vård­biträden sköter städ och tvätt. Det handlar helt enkelt om att hitta rätt personer till rätt plats.

92-åriga Inga Andersson hoppas kunna bo kvar hemma länge till. Men de regelbundna besöken på seniorrestaurangen är viktiga.

– Efter maten stannar jag kvar och tittar på folk eller sätter mig i uterummet och njuter av träd­gården. 

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt