Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 04:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/medicinpriset-james-allison-har-gett-cancerpatienter-hopp/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Medicinpriset. James Allison har gett cancerpatienter hopp

James Allison hittade ett sätt att utnyttja immunförsvaret för att angripa cancer. Det har lett till att människor som tidigare dog inom något år har varit fria från cancer i flera år. Nu vill han gå till botten med varför behandlingarna inte fungerar hos alla.

De senaste åren har den amerikanska forskaren James Allison blivit fullkomligt överöst med fina vetenskapliga priser. Breakthrough Prize, Laskerpriset och det allra första Sjöbergpriset. 

Nu kan han också titulera sig Nobelpristagare. 

– Det känns väldigt annorlunda jämfört med alla andra priser, det här är det stora priset. Det är nog något som alla forskare har i bakhuvudet, men inget som de arbetar aktivt för. Då skulle man bli för besviken, säger James Allison.

Efter att ha varit favorit i förhandsspekulationerna i flera år kom beskedet att Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet hade beslutat att tilldela honom Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillsammans med japanen Tasuku Honjo. Sedan dess har det varit en intensiv tid.

– Jag var på en immunterapikonferens i New York för att min fru hade fått ett pris och skulle hålla en föreläsning. Det var tretusen personer där som applåderade, ville ta selfies och skaka min hand. Jag kunde nästan inte gå därifrån, jag kände mig som Mick Jagger, säger han.

Kirurgi, strålning och traditionella cancerläkemedel som cyto­statika har länge varit en del av läkarnas verktyg mot cancer. Men metoderna fungerar sämre för vissa former av cancer. Både James Allison och Tasuku Honjo intresserade sig för proteiner på ytan av T-cellerna, en typ av vita blodkroppar, som fungerar som bromsar i immunförsvaret och hindrar det från att bli överaktivt, som vid auto­immuna sjukdomar. Men bromsen hindrar även T-cellerna från att attackera cancercellerna. 

Medan James Allison fokuserade på proteinet CTLA-4 forskade Tasuku Honjo på proteinet PD-1. Båda utvecklade antikroppar som lossade på bromsarna. Men när de på var sitt håll publicerade sina första studier var ingen intresserad.

– Vi hade kunnat visa att tumörerna försvann hos möss. Men inga läkemedelsföretag var intresserade av att testa behandlingen på patienter, det tog tre år innan vi lyckades. Det var frustrerande, säger James Allison. 

I dag har immunterapi blivit ett intensivt forskningsfält. Det pågår närmare 2 000 kliniska studier mot olika cancerformer enligt James Allison. Det har visat sig vara ännu mer effektivt att rikta in sig på PD-1 än CTLA-4 och det har därför blivit den typ av immunterapi som används mest i dag. Men mycket forskning handlar om att kombinera dessa behandlingsprinciper, ibland också med traditionella cancerläkemedel.

– Men vi behöver förstå varför det inte fungerar för alla cancerformer och för alla patienter. Genom att lära oss mekanismerna kan vi nå målet med hållbar respons hos så många patienter och vid så många cancerformer som möjligt, säger James Allison.

Särskilt bra fungerar immunterapi vid till exempel malignt melanom och lungcancer. Där har många patienters tumörer försvunnit helt. Men om patienterna är botade vet ingen. Så långa uppföljningar finns ännu inte. 

– Men vi har sett att om patienterna inte dör under de första fyra åren så kan de sannolikt leva i minst tio år, kanske längre. Men vi har inte alla data än. Kombinationsbehandlingarna kan ge en framtid till en majoritet av patienterna som tidigare dog inom något år, säger han. 

James Allisons familj har varit drabbad av cancer. Han känner tacksamhet när han träffar patienter som lever i dag tack vare hans forskning.

– En del har jag lärt känna väl. Det var en 22-årig kvinna med spritt malignt melanom, ingen trodde att hon skulle leva i ett år. Nu har det gått mer än tolv år och hon har två barn. Det är när man träffar patienter som man förstår vad överlevnadsprocenten i studierna verkligen betyder, säger han.

James Allison är 70 år och född i Texas, USA.

Han är verksam vid University of Texas MD Anderson cancer center och Parker institute for cancer immuno­therapy.

Han är i Sverige tillsammans med sin fru, Padmanee Sharma, som också är professor, sina barn, ytterligare släkt, vänner och kollegor.

Han delar årets Nobelpris med Tasuku Honjo.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt