Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 03:52 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/mindre-barngrupper-i-forskolan/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Mindre barngrupper i förskolan

Regeringen vill minska antalet barn i förskolegrupperna och ger i dag, torsdag, Skolverket i uppdrag att ta fram riktlinjer utifrån aktuell forskning.

– Vi vet att barngruppernas storlek är viktig för att alla barn ska bli sedda, för tryggheten, och för att förskolepedagogiken ska vara tillgänglig för alla barn, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Men riktlinjerna kommer inte att vara bindande.

– Skolverket ska ta fram riktmärken som ska bygga på både pedagogisk och utvecklingssociologisk forskning. I samråd med forskare får man fundera över hur man ska formulera dem; ska det vara en siffra giltig för alla barngrupper, eller olika riktmärken beroende på olika faktorer som påverkar gruppen, säger Gustav Fridolin, och syftar bland annat på pedagogtäthet.

– Det viktiga är att det blir en tydlighet i att förskolan, barnen och barngrupperna ska prioriteras när det kommer till diskussion om kommunernas ekonomi. Men också att se att det kanske är olika för olika barn och för olika åldersgrupper.

I regeringens budget för i år finns 415 miljoner kronor öronmärkta för mindre barngrupper, och dessutom 830 miljoner årligen från 2016 till 2018.

Gustav Fridolin säger att det är viktigt att staten och kommunerna tar ett gemensamt ansvar för att investera i mindre barngrupper:

– Då behöver vi målsättningar, och riktmärken kan ge oss den typen av målsättningar.

2013 avskaffade Skolverket sina dåvarande riktlinjer om att det som mest bör vara 15 barn per avdelning i förskolan och att barngrupperna bör vara minst för de minsta barnen.

En anledning till att riktlinjerna avskaffades var att de inte efterlevdes. Inte ens hälften av landets förskolor följde dem.

– Det är ungefär som om man skulle avskaffa hastighetsbegränsningarna för att många kör för fort, säger Gustav Fridolin.

Det genomsnittliga antalet barn per avdelning var 2012 cirka 17. En genomgång visade att det fanns över 5 100 barngrupper i landet med fler än 21 barn, en ökning från 3 560 år 2007.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt