Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Morddömde Esa ett steg närmare resning

Efter nästan nio år i fängelse kan Esa Teittinen snart vara en fri man. I går meddelade riksåklagaren att han inte motsätter sig att fallet prövas på nytt. I praktiken innebär det att den morddömde mannen får resning.

– Det känns skönt att sanningen har kommit fram. Det har gått fel i den här processen från början till slut, säger Esa Teittinen, 62 år, när DN når honom på telefon från Norrtäljeanstalten strax efter beskedet från riksåklagaren på fredagen.

DN har tidigare skrivit om Esa Teittinen som dömdes till 15 års fängelse för mordet på 70-årige Torbjörn, trots att ingen rättsläkare har kunnat fastställa dödsorsaken. Torbjörn hittades livlös i badkaret i sitt hem den 14 december 2009. I DN:s granskning av fallet visade utredningen på stora brister, förutom oklarheter kring dödsorsaken saknades bland annat teknisk bevisning och att polisen inte gjorde någon brottsplatsundersökning i lägenheten.

Åklagarens tyngdpunkt i bevisningen blev i stället vittnesmål från en kvinna som befann sig i lägenheten tillsammans med Esa när Torbjörn dog. Hon pekade ut Esa Teittinen som skyldig i förhör efter att polisen påstått att Esa hade pekat ut henne som mördare.

Esa Teittinen har hela tiden hävdat att han är oskyldig och har kämpat för att få upprättelse. Redan 2014 sökte han resning i målet men fick avslag. I höstas lämnade han in ytterligare en ansökan till Högsta Domstolen (HD) som nu riksåklagaren har yttrat sig om.

Riksåklagaren lyfter fram flera omständigheter i resningsansökan som gör att fallet bör prövas på nytt: att det har presenterats nya vetenskapliga rön som försvagar hovrättens slutsats att dödsorsaken måste ha varit drunkning och att den nya rekonstruktionen talar för ett annat händelseförlopp än det som hovrätten har utgått ifrån har varit möjligt.

Dessutom tar riksåklagaren upp att två av hovrättens ledamöter ville fria Esa Tiettienen.

– Vid en sammantagen bedömning kan jag inte komma till någon annan slutsats än att det är sannolikt att hovrätten hade frikänt mannen om de nya omständigheter som nu presenterats hade varit kända för domstolen, säger riksåklagare Anders Perklev i ett pressmeddelande.

Även Esa Teittienens advokat Marko Tuhkanen mottog riksåklagarens beslut med glädje och lättnad. Det senaste året har advokaten lagt ner mycket arbete med Esas nya resningsansökan, övertygad om hans oskuld.

– Det är som en lottovinst. Det är mycket svårt att få en resning. Men riksåklagaren har sett på det med objektiva ögon och förstått de nya omständigheterna. All heder för det. Det är en lättnad och man får upp hoppet för rättssystemet, säger han.

Om Högsta Domstolen beviljar resning går ärendet över till riksåklagaren igen som då ska besluta om det ska inledas en ny rättgång eller om Esa Teittinen ska släppas direkt. Marko Tuhkanen tror inte att det blir aktuellt med en ny rättegång.

– Jag tror inte att någon åklagare vill möta mig i en domstol, säger han.

Det innebär att Esa Teittinen troligen inom några veckor kommer ut från Norrtäljeanstalten som en fri man. Det är ungefär två år innan strafftiden skulle ha löpt ut den 16 maj 2020.

– Jag vågade inte hoppas till hundra procent att det skulle bli så här. Har man blivit feldömd tappar men förtroendet för rättssystemet, säger Esa Teittinen.

Du har suttit nästan nio år i fängelse sannolikt feldömd, hur känns det?

– Det känns jävligt i den här åldern och det har hänt många saker under tiden som jag inte kan få tillbaka, som att min mamma dog utan att jag fick permission för att åka på hennes begravning. Det är jobbigt helt enkelt, det är bara att erkänna, säger Esa Teittinen.

Han har inte tagit ställning till om han kommer att begära skadestånd från staten för sin tid i fängelse. Men hans advokat utesluter inte att det kan bli aktuellt utan att nämna någon summa.

– Det är lite för tidigt att säga något om, först måste domen rivas upp innan vi kan börja titta på det. Men självklart kan vi rikta skadestånd mot staten, säger Marko Tuhkanen.

Kaj Linna som satt oskyldig dömd för mord i 13 år fick nyligen ett förskott på 5,5 miljoner kronor i skadestånd i väntan på att beloppet ska bestämmas. Det väntas hamna på runt 20 miljoner.

Det stora frågetecknet har varit vad som orsakade den 70-åriga mannens död. Enligt domen ska förekomsten av vätska i kilbenshålan hos mannen vara ett ”starkt tecken på drunkning”. Men i den nya resningsansökan motsäger ny forskning av flera experter detta.

Enligt experterna är det också medicinskt omöjligt att svälja vatten vid dränkning. Mannen hade mycket vatten i magsäcken, visade obduktionen.

Riksåklagaren lägger stor vikt vid de nya vetenskapliga uppgifterna och menar att hovrätten om de hade känt till detta tillsammans med övriga nya omständigheter troligen hade kommit fram till en annan slutsats och frikänt Esa Tiettinen.