Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 22:24 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/norrlandskt-ja-gor-natsucce/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Norrländskt ja gör nätsuccé

Den engelskspråkiga nyhetssajten The Local har i ett tv-inslag talat med folk i Umeå om det lite speciella sätt som ”ja” uttalas på i delar av Norrland. På tio dagar har klippet visats nästan 1,6 miljoner gånger på Youtube.

Den australiske reportern Oliver Gee säger till den norska tidningen Dagbladet att han alltid funderat över varför svenskar i norr låter som dammsugare.

– När jag flyttade till Sverige 2011 pratade jag med en kvinna som verkade väldigt imponerad över allt jag sade. Men det visade sig att hon bara höll med mig, säger Oliver Gee till tidningen.

Språktidningen utredde för några år sedan det speciella ljudet som är ett exempel på så kallat ingressivt tal. Tidskriften som med stöd i samtalsforskningen föreslår stavningen ”jo” lutar sig delvis på språkteknologen Robert Eklund som konstaterar att fenomenet är internationellt.

På hans sida ingressivespeech.info kan man höra skottar andas in både yes och aye, och en färöisk kvinna säga hela frasen eh, eg veit ikke på en inandning. Men Eklund tror att ingressivt tal är särskilt vanligt i Sverige.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt