Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 19:59 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/nu-far-applet-en-egen-dag/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Nu får äpplet en egen dag

Träden dignar av frukt. Det mustas och mosas för fullt och alla äppelfantaster gnuggar händerna. På söndag får också äpplet en egen dag, där tanken är att sprida och bevara kunskap om fruktträden.

Efter en strålande säsong finns det just nu äpplen i hela landet.

– Har man kanelbullens dag så kan man lika gärna ha äpplets dag. I Sverige har vi en enorm äppelskatt, säger Inger Ekrem, förbundsdirektör vid Riksförbundet svensk trädgård som tagit initiativ till äpplets dag som firas för första gången i Sverige den 25 september.

Syftet med dagen är att öka intresset för det svenska äpplet och för skötseln av våra äppelträd.

– Det finns en enorm bredd på sortimentet och på kvalitet som tyvärr kommer lite i skymundan. Men vi har en skyldighet att både förvalta och sprida den kunskapen, säger Inger Ekrem.

Dagen är tänkt att bidra till alla möjliga slags äppelaktiviteter, allt från större äppelmarknader till trädgårdsägare som ger bort den frukt de själva inte kan ta hand om.

– Det finns inga gränser för hur stort eller litet ett engagemang kan vara. Tanken är att man ska ha aktiviteter kring äpplen, och det kan räcka med att baka en paj. Syftet är att lyfta det svenska äpplet, säger Inger Ekrem.

Dagen handlar inte enbart om att köpa svenska äpplen, utan minst lika mycket om att uppmärksamma och ta till vara på frukten som finns i trädgårdarna.

Responsen har hittills varit stor, både från dem som har produktion och från botaniska trädgårdar, berättar Inger Ekrem. Trots att de största tillgångarna på äpplen finns i södra Sverige är olika aktiviteter planerade runt om i landet.

– Vi har äpplen över hela landet och de skördas även i norr. De vill såklart visa att det finns äpplen även där och att man inte behöver åka till Skåne för att hämta, utan du kan få bra äpplen i trädgårdar även i Norrland, säger Inger Ekrem.

Att man valt just den 25 september som äpplets dag är ingen slump. Eftersom Sverige är ett vidsträckt land är det just i slutet på september som det finns äpplen över hela landet.

Inspirationen till äpplets dag kommer från England, där Apple Day firats sedan 1990 med hundratals lokala evenemang.

Tanken med dagen är att öka intresset för och kunskapen om svenska äpplen och skötseln av fruktträd.

Från och med i år firas dagen även i Sverige, på initiativ av Riksförbundet Svensk trädgård.

Källa: Riksförbundet svensk trädgård

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt