Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Nu måste alla handlare informera om plastpåsar

I dag, torsdag, införs en plikt för alla handlare att informera om plastpåsars miljöpåverkan. Åtgärden är otillräcklig, anser Naturskyddsföreningen som vill se en särskild avgift på plastpåsar. Men regeringen, som nästa vecka leder ett FN-möte om miljön i världshaven, säger nej.

Den 1 juni träder en ny lag i kraft som innebär att handlare ska informera om miljömässiga fördelar med att minska användningen av plastpåsar. Men exakt hur informationen ska ske är upp till varje handlare att avgöra.

Trots att Naturvårdsverket föreslagit en särskild avgift på plast­påsar som skulle höja priser från två till fem kronor har regeringen valt att gå försiktigt fram. Svenskar är storförbrukare av plast­påsar med en användning på cirka 130 ­påsar per person och år, enligt Naturskyddsföreningen, vilket ligger långt från EU:s mål om 40 påsar per person och år till 2025.

– Jag är lite förvånad. Det är ett svagt förslag att bara börja med information och jag förstår inte riktigt varför de inte tar ett steg till, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Men Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, som i egenskap av minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat inleder FN:s havskonferens i New York på måndag, tror att en ökad information till konsumenterna är tillräckligt i det här läget.

– Jag tycker att vi ska göra det som är mest effektivt. Vi har inget underlag som säger att det just är en skatt, säger Isabella Lövin.

Hon pekar på att konstgränsplaner, bildäck och målarfärg kan vara mer skadliga. Trots att andra länder som Frankrike infört förbud mot plastpåsar och flera länder infört en särskild skatt anser Lövin att Sverige har hög trovärdighet i havsfrågor på det kommande FN-mötet.

– Det här är en enormt stor satsning både för Sverige och för världen. Det som behöver komma ut är en riktig att göra-lista för världen hur vi ska rädda haven. Vi måste stoppa överfiske till 2020 och vi ska radikalt minska utsläpp och plastskräp som hotar haven, säger Isabella Lövin.

Delar av Stora barriärrevet har enligt forskare förstörts av det varmare klimatet. Nyligen kom rapporter från den obebodda ön Henderson i Stilla havet där 3 500 plastartiklar flyter i land varje dag.

– Tiden håller på att ta slut för haven. Vi ser en väldigt alarmerande utveckling, säger Lövin.

Hon pekar på att fem länder – Kina, Indonesien, Thailand, Vietnam och Filippinerna – står för hälften av all plast som kommer ut i världshaven. I många fattiga länder som saknar sopsortering läggs skräp på stranden för att sköljas ut.

– Men det försvinner inte, utan kommer tillbaka i en eller annan form.

Sverige och önationen Fiji har tagit initiativet till FN-konferensen ”The ocean conference” som äger rum i New York den 5–9 juni.

Syftet är att stödja arbetet med att rädda världshaven och uppnå det globala hållbara utvecklingsmålet om hav och marina resurser, vilket är mål 14 i FN:s Agenda 2030.