Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/nutidstestet-2017-09-22/

NYHETER

Nutidstestet.

DN:s Cecilia Jacobsson ställer frågor om aktuella nyhetshändelser. Budget, orkaner och potatisskörd är pålitliga tecken på att hösten är här. Hur många rätt blir det den här veckan?

1. Budgeten. Det blev mer åt nästan alla i regeringens budget. Men en grupp får räkna med en rejäl skattehöjning. Vilka är det?

A. Sjukpensionärer.

B. Fackligt anslutna.

C. De som köper en ny, bränsle­slukande bil.

D. De som har bostadsrätt i de största städernas stadskärnor.

2. Säkerhet. Ännu en myndighet bedöms ha bristande it-säkerhet. Vilken?

A. Jordbruksverket.

B. Domstolsverket.

C. Ekobrottsmyndigheten.

D. Datainspektionen.

3. Oväder. Orkanen Maria drog in över Puerto Rico. Vad heter huvudstaden där?

A. San Juan.

B. Kingston.

C. Georgetown.

D. Port-au-Prince.

4. Burma. Vad heter provinsen som rohingya-minoriteten flyr från?

A. Raqqa.

B. Raglan.

C. Rakhine.

D. Reunion.

5. USA. Vad kallade president Trump Nordkoreas ledare för när han talade i FN?

A. Provsprängaren.

B. Babyface.

C. Tokdåren.

D. Raketmannen.

6. Sverige. Catharina Elmsäter-Svärd är ny vd för Sveriges byggindustrier. Vilken sorts minister var hon i alliansregeringen?

A. Infrastrukturminister.

B. Inrikesminister.

C. Integrationsminister.

D. Näringsminister.

7. Skördetid. Potatisen riskerar att ruttna av allt regn. Vilken av följande sorter är en potatis?

A. Transparente blanche.

B. Obelix.

C. Opal.

D. Greve Moltke.

8. Böcker. Vem har skrivit en ny biografi över Tage Erlander?

A. Herman Lindqvist.

B. Dick Harrison.

C. Henrik Berggren.

D. Henrik Arnstad.

9. Opera. Folkoperan i Stockholm sätter upp en opera om en kinesisk prinsessa. Vad heter hon?

A. Giselle.

B. Manon Lescaut.

C. Turandot.

D. Aida.

10. Sport. Boxaren Jake LaMotta är död. Vad kallades han?

A. Rocky.

B. Det boxande pipskägget.

C. Tjuren från Bronx.

D. Oxen från Omaha.

Rätt svar: 1C, 2C, 3A, 4C, 5D, 6A, 7B, 8B, 9C, 10C

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt