Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Ozonlagret på väg att läkas

Ozonhålet över Antarktis läker tack vare förbud mot freoner, visar en ny studie.

Sedan år 2000 har hålet i ozonlagret över Antarktis i september minskat med fyra miljoner kvadratkilometer, en yta större än Indien. Det beror till stor del på att freoner och andra ämnen som bryter ner ozon inte längre får användas, enligt en studie i veckans nummer av tidskriften Science.

I oktober förra året var ozonhålet ovanligt stort, men Susan Solomon, atmosfärkemist vid Massachusetts institute of technology i Cambridge i USA, och hennes medarbetare visar i studien att orsaken var ett utbrott av vulkanen Calbuco i södra Chile ett halvår tidigare.

Hålet i ozonlagret upptäcktes 1985, och är en av de tydligaste symbolerna för hur människan påverkar miljön på oväntade sätt. Ozonlagret fångar upp farliga delar av den ultravioletta strålningen från solen, men ämnen som freoner, som användes i kylskåp och frysar, i sprayburkar och vid kemtvätt, lagras i atmosfären och förstör ozonet.

Effekten är som störst tidigt på våren. Ozonhålet vid Antarktis kommer i september och oktober, då det är vår söder om ekvatorn. Även på norra halvklotet blir ozonlagret tunnare nästan varje vår, men inte lika mycket som över Antarktis.

Eftersom ozonlagret tunnats ut har den ultravioletta strålningen ökat runt Antarktis och även i Australien, och det ger större risk för hudcancer hos människor.

År 1987 undertecknades Montreal­protokollet, som begränsar användningen av ozonförstörande ämnen. Därför ökar inte längre halterna av dem i atmosfären, och vissa halter har även börjat minska. Trots det räknar forskarna med att hålet över Antarktis kommer att finnas kvar till efter år 2050.

Mängden ozon mäts med satelliter, väderballonger och från mätstationer på marken. De flesta tidigare studier har tittat på ozonhålet i oktober, när det är som störst. Men Susan Solomon och hennes medarbetare har i stället undersökt hålet i september varje år sedan millennieskiftet, och ser tecken på att ozonlagret håller på att återhämta sig, tidigare än de hade räknat med. De har också byggt en modell som visar att ungefär hälften av variationen beror på förbudet mot de ozonförstörande ämnena.

Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, tycker att studien är ett gediget arbete, men är inte förvånad över resultatet.

– Detta tyder på en svag återhämtning för ozonlagret, men kanske inte tydligare än tidigare studier. Däremot visar studien varför ozonhålet kan variera så starkt från år till år ibland, vilket gjort det svårt att vara helt säker på återhämtningen. Men den säger inget framtiden, alltså när ozonhålet är tillbaka till sin naturliga nivå igen, säger han.

Ozonskiktet, 15–30 kilometer över jordytan, skyddar oss från farliga delar av solens ultravioletta strålning.

År 1985 upptäcktes ett hål i ozonskiktet över Antarktis under september och oktober. Montreal­protokollet från 1987 begränsar användningen av ämnen som bryter ned ozon, till exempel freoner.

Källa: NE