Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Partierna överens om ökad säkerhet vid valet

Sverige behöver stärka sin motståndskraft för att hindra främmande makter från att påverka den kommande valrörelsen. Samtliga riksdagspartier är överens om att det behövs ökad säkerhet och vaksamhet inför valet.

Partitoppar från samtliga riksdagspartier träffades i fredags för en genomgång om riskerna för yttre påverkan under valrörelsen nästa år. Med på mötet, som var sammankallat av regeringen, fanns även säkerhetspolisen.

– Det har blivit allt mer uppenbart med riskerna för att främmande makter påverkar utgången i allmänna val. Sverige är inte immunt, och vi konstaterar att det redan i dag förekommer påverkansoperationer mot Sverige, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov kallade tidigare i veckan Stefan Löfvens varningar om att främmande makter, det vill säga Ryssland, kan blanda sig i riksdagsvalet för ”barnsligt”.

– Det är uppenbart att i USA så har flera säkerhetstjänster pekat ut att Ryssland var aktiva i presidentvalskampanjen, och det har jag refererat till. Vi kan inte utgå från att vi är immuna. Vi måste stärka vår motståndskraft, säger Stefan Löfven.

Fredagens möte var i första hand ett informationstillfälle och partitopparna som kom ut från Rosenbad var överens om att det här är en fråga som inte lämpar sig för partipolitiskt käbbel.

– Det är bra att regeringen bjöd in oppositionen. Den svenska demokratin är stark men den är inte osårbar. Här har vi en viktig roll i att höja vaksamheten, beredskapen och se över våra säkerhetsrutiner, säger Centerledaren Annie Lööf.

– Vi ska inte vara naiva. Det finns inhemska extrema grupper men även främmande makt som vill påverka det svenska valresultatet. Vi har sett exempel i USA och vi ser det i Frankrike. Vi måste nu se till att höja säkerheten, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt framhåller att det svenska valsystemet med röstsedlar, kuvert och vallängder har en hög säkerhet som vi bör slå vakt om.

– Jag tycker att vi ska hålla fast vid det och inte börja experimentera med elektroniska valsystem. Det skulle kunna minska tilltron till valet, säger Jonas Sjöstedt.

Flera partitoppar underströk att det inte bara är yttre krafter som vi måste skydda oss ifrån. Även inom landet finns det extremister av olika politisk färg som kan tänkas försöka påverka valrörelsen.

Flera sajter, bland annat den Sverigedemokraterna närstående Avpixlat, har till exempel pekats ut som spridare av falska nyheter.

– Du menar till skillnad från kvällstidningarna och morgontidningarna och public service som alltid sprider sanningen? Det är klart att det förekommer en agenda och felaktigheter på den här typen av sajter och det är inte bra. Men därför är det bra att öka kunskapen om källkritik, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och fortsätter:

– Man kan leva i en naiv före­ställning om att medierna är en objektiv aktör i en valrörelse. Så är det inte. Medierna är i högsta grad agenda­driven i dag och det tror jag att man måste vara medveten om när man tar del av nyheter på olika sätt.