Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

”Partiledningen vill bara ha ja-sägare”

Två av Miljöpartiets mest kritiska toppar tvingas lämna sina uppdrag: Valter Mutt och Carl Schlyter. ­De riktar ny skarp kritik mot partiledningen. – Fridolin har ett stort ansvar för tystnadskulturen som breder ut sig, säger Valter Mutt, petad utrikespolitisk talesperson.

På tisdagens möte med riksdagsgruppen i Miljöpartiet fick EU-nämndens ordförande Carl Schlyter (MP) och partiets utrikespolitiske talesperson Valter Mutt besked att de petas från sina utskottsposter. I stället blir Åsa Romson EU-nämndens nya ordförande och Pernilla Stålhammar ny utrikespolitisk talesperson.

Enligt Carl Schlyter innebär beslutet att avsätta kritiska röster en vändpunkt i partiet som tidigare haft högt i tak. Både Valter Mutt och Carl Schlyter har vid flera tillfällen högljutt gått emot partilinjen i frågan om Vattenfalls försäljning av brunkol och avtalet med Nato.

– Man vill bara ha ja-sägare. Det räcker inte att som jag rösta för partiet i 98 procent av fallen, det krävs hundraprocentig lojalitet. Det här är något som förändrats under tiden i regeringsställning då partiet har gått mot en mer repressiv arbetsmiljö, säger Carl Schlyter.

Valter Mutt uttrycker också oro över partiets utveckling där partipiskan viner allt hårdare och riktar skarp kritik mot ledningen.

– Ingen skugga ska falla över Isabella Lövin men Gustav Fridolin har ett stort ansvar för tystnadskulturen som breder ut sig, säger Valter Mutt.

Han säger att det huvudsakliga skälet till att han petas är att han röstade nej till värdlandsavtalet med Nato. Inför omröstningen skrev han och Schlyter tillsammans med två andra MP-ledamöter en debattartikel i DN med budskapet att riksdagen borde stoppa regeringens förslag.

– Det är en oroande utveckling att det är så lågt i tak i partiet. Vi behöver tvärtom högt i tak för att kunna driva igenom vår politik, annars kan jag lika gärna vidarekoppla alla samtal till regeringskansliet, säger Valter Mutt.

Partiets gruppledare Maria Ferm håller inte med.

– Vi tycker att det är viktigt med en livlig intern debatt och att man tar ansvar för politiska beslut. Det här handlar om en förändrad sammansättning i riksdagsgruppen efter regeringsombildningen. Därför fick valberedning i uppdrag att se över hur stödet ser ut för olika personer. Det här var det förslag som hade starkast stöd, säger Maria Ferm.

Samtidigt framhåller Ferm att partilinjen gäller.

– Vårt parti är tydligt med att vi sitter i regeringen och det är viktigt att vi tar ansvar för politikens utveckling. Det är ett vägval som är väldigt starkt förankrat i partiet. Samtidigt är det viktigt att vi kan ha högt i tak så att vi har möjlighet att diskutera frågor, säger hon.

Petningen av de två tunga namnen har redan skakat om det sargade partiet. I går meddelade Jabar Amin och Annika Lillemets att de lämnar sina poster som utbildningspolitisk talesperson respektive folkbildningspolitisk talesperson i protest mot partiledningens agerande.

Statsvetaren Niklas Bolin vid Mittuniversitetet säger att petningen är förståelig.

– Det är svårt att sitta i en rege­ring när man har högljudda kritiker internt på höga poster. Ur ett miljöpartistiskt perspektiv är det ett litet brott mot traditionen. Man har haft väldigt högt i tak och intern opposition har varit tillåten på ett annat sätt tidigare, säger Niklas Bohlin till TT.

Dagens beslut innebär inte att Valter Mutt och Carl Schlyter mister sina uppdrag som riksdagsledamöter.

– Jag kommer fortsätta att rösta med partiet i 98-procent av frågorna. Som min pappa sade, det är inte alltid lätt att stå för sina ideal, men man sover åtminstone gott och skönt om natten då, säger Carl Schlyter.