Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Peter Wolodarski: Oberoende journalistik behövs mer än någonsin

Varje rörelse föder en motrörelse. Vi lever en tid där fejknyheter, konspirationsteorier och nättrakasserier tar allt mer plats. Det är en oroande tendens, som göder misstro och demokratiförakt.

I USA har president Trump angripit oberoende medier och avfärdat dem som ”lögnare”. Det är en klassisk taktik från maktfullkomliga personer, som inte respekterar pluralism och demokratiskt ansvarsutkrävande.

Samtidigt har Trumps framfart fått miljontals amerikaner att vända sig till seriöst arbetande tidningar. New York Times rapporterade i veckan om ett historiskt antal prenumeranter, varav många tillkommit efter presidentvalet.

Det finns ett tilltagande sug efter fakta och kunskap. Det finns ett växande behov av en journalistik som reder ut komplicerade samband.

Vi ser liknande tendenser i Sverige. Samtidigt som journalistiken är satt under ekonomisk, teknologisk och politisk press ökar intresset för den kvalificerade samhällsbevakningen.

På DN hade vi förra året ett rekordår – det totala antalet prenumeranter ökade från 270 000 till 300 000 (första ökningen sedan 2004). Antalet personer som bara prenumererar på tidningen digitalt mer än fördubblades.

Sedan vi gjorde bokslut för 2016 har dessutom antalet digitala abonnenter fortsatt att växa kraftigt. Det är mycket glädjande – och hoppfullt för framtiden.

Slutsatsen? Skickliga skribenter och fotografer har ett stort värde. Ett eget nät av medarbetare i såväl världen som i hela Sverige har ett stort värde. Journalister som granskar makten, ställer obekväma frågor och reder ut komplicerade samhällsproblem har ett stort värde.

Fortsatta satsningar på oberoende kvalitetsjournalistik är DN:s väg framåt. Just i den här tiden behövs en tidning som Dagens Nyheter mer än någonsin.

Tack till er alla som prenumererar! Vi lovar att försöka leva upp till de högt ställda förväntningarna.