Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 07:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/regler-for-nazister-kan-skarpas/

NYHETER

Regler för nazister kan skärpas

Reglerna för hur nazister och andra extremister får uppträda vid demonstrationer kan komma att skärpas. Alla partier utom Sverigedemokraterna ska nu överlägga om hur antidemokratiska krafter kan motverkas.

– Det är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. Det har därför inte samma värdegrund som andra partier, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé tycker dock att SD borde ha bjudits in. SD-ledaren Jimmie Åkesson sade i DN:s Almedalstält i somras att han vill förbjuda nazistiska motståndsrörelsen (NMR) som fanns på plats under politikerveckan och även fått demonstrationstillstånd i samband med bokmässan i Göteborg om drygt en vecka.

Enligt justitieministern är det inte aktuellt att ändra på demonstrations- och mötesfriheten. Lagändringar inom ramen för grundlagarna kan dock diskuteras.

– En sådan fråga är lagstiftningen om hets mot folkgrupp och tolkningarna av den, säger han.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt