Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

”Robotarna är en provokativ signal”

Den ryska framflyttningen av avancerade robotar till Östersjön kritiseras av Sveriges regering. ”Provokativ signalpolitik”, säger försvarsminister Peter Hultqvist som ser allvarligt på att robotarna kan bära kärnvapen.

På fredagen fraktade ett ryskt fartyg under eskort av stridsflyg moderna Iskanderrobotar till Östersjöenklaven Kaliningrad. Försvars­minister Peter Hultqvist (S) säger att Sverige känt till att Ryssland tänkt placera Iskander där, men reagerar ändå.

– Det här är en provokativ signalpolitik som inte är bra. Det påverkar alla länder runt Östersjön i negativ mening, säger Peter Hultqvist som länge varnat för rysk upprustning och allt mer avancerade övningar.

– Det finns också en pågående militarisering i Ryssland. Det här är ett sätt att visa att man vill stärka sin militära position i Östersjöområdet, säger försvarsministern.

Han påpekar att Iskandersystemet kan beväpnas med kärnvapen.

– Utplaceringen av möjliga kärnvapenbärare ger det här en extra dimension. Det är en oroväckande och provokativ signal, säger försvarsministern.

De äldre robotar som i dag finns i Kaliningrad och som Iskander ska ersätta når inte Sverige. Men Iskandersystemet kan med stor precision slå ut militära mål upp till 500 kilometer bort. Därmed täcks stora delar av södra Sverige in, upp till Stockholmsområdet.

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, understryker att Ryssland redan har robotar med lång räckvidd. De kan avfyras från bombflyg, ubåtar och fartyg. Med Iskander i Kaliningrad blir det en ny tänkbar angreppsriktning. På grund av det korta avståndet blir det också kortare förvarningstid för den som attackeras.

– Robothotet har hela tiden ökat. Ett mardrömsscenario är att Sverige angrips samtidigt med robotar från bombflyg, från Kaliningrad, från fartyg i Barents hav och från en ubåt i Nordsjön. Med robotar från så olika håll är det svårt att försvara sig, säger analytikern Fredrik Westerlund vid FOI.

Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte svara på om hotet mot Sverige nu ökar.

– Jag vill inte spekulera om hotbilden. Militär förmåga är en sak, politisk vilja är en annan.

Luftvärn är ju en stor brist i det svenska försvaret, har vi luftvärn som kan stoppa Iskander?

– Vi har luftvärn, men vi har markerat vikten av att i ökad utsträckning öva den kapaciteten på Gotland. Det har också skett. Sedan ligger det i försvarsbeslutet vissa förstärkningar av luftvärnet. Det viktiga är att leverera och fullfölja försvarsbeslutet på alla områden, svarar Peter Hultqvist.

Ryssland har motiverat fram­baseringen till Kaliningrad med att Nato bygger ut ett missförsvar och att Nato-toppmötet i juli beslutade stärka Polens och balternas försvar. Men det är motiveringar som Peter Hultqvist avvisar.

– Jag kan bara konstatera att länderna själva önskat sig stödet från Nato. Den ryska övningsverksamheten och annekteringen av Krim har gjort att de här länderna har sett det som nödvändigt att få det stödet för att höja tröskeln, säger Peter Hultqvist.

Kaliningrad gränsar till Nato-landet Polen. Framflyttningen är en ”olämplig” respons på Natos aktiviteter i regionen. Det sade Polens utrikesminister Witold Waszczykowski vid en presskonferens på måndagen.

Även Litauens utrikesdepartement är kritiskt till att utplaceringen ”ökar spänningen i regionen, underminerar tilliten och har en negativ effekt på säkerheten i regionen”.

Sedan framflyttningen uppmärksammats av västmedier bekräftades den av Ryssland. Därefter har man tonat ned det hela och sagt att den var ett led i rutinmässiga militärövningar.