Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Ryska ubåtar kan slå mot internet

Ryssland har ett hemligt specialförband som arbetar på stora djup i världshaven och kan slå mot den globala internet-trafiken, enligt en ny svensk bok. De senaste åren ska förbandet ha tillförts nya moderfartyg och specialubåtar.

Uppgifterna framförs i nyutgåvan av en svensk bok, ”Ryska elitförband”, och ska inte förväxlas med tidigare kända ryska Spetsnaz-­soldater som med ubåtar och mini­ubåtar kan verka på mindre djup i Rysslands närområde.

De nya uppgifterna gäller i stället Gugi, en förkortning av den ryska ”Huvudstyrelsen för djuphavsforskning”. Den är täckmantel för en omfattande organisation som spionerar och förbereder sabotage på stora havsdjup – i stort sett okänd i väst.

Större delen av världens data- och internettrafik går genom kablar på havsbotten. Moderna fiberkablar är relativt lätta att kapa. Mellan Nordamerika och Europa går trafik­en i endast 16 undervattenskablar. Internettrafik kan ledas om vid ett avbrott, men avbrott på större havsdjup försvårar reparationer. Hotet mot kablarna har hittills främst ­ansetts komma från terrorister.

”Att Ryssland har en enorm organisation för underrättelseverksamhet och sabotage under vatten­ytan talas det betydligt mindre om ­offentligt”, konstateras i boken.

– Gugi är ett internationellt problem och därmed även ett svenskt. Huvuduppgiften skulle kunna vara att slå ut kablarna mellan USA och Europa och mellan USA och Asien. Redan att kapa några kablar och hota att angripa fler skulle vara allvarligt i en kris, säger säkerhetskonsulten Joakim von Braun, som skrivit boken tillsammans med ­militärhistorikern Lars Gyllenhaal.

I modern krigföring kan avklippta undervattenskablar kombineras med attacker mot telecentra och vilseledande psykologisk krigföring för att skapa kaos.

”Med västs finansiella system, massmedier och många andra sektorer i samhället i kaos skulle ett ­angrepp mot exempelvis Nato­länderna i Baltikum bli betydligt svårare att hindra”, varnas i boken.

Så sent som i september 2015 oroades USA:s försvarsdepartement Pentagon av ökad rysk ubåtstrafik och av det ryska spionfartyget Jantar som körde nära en viktig ­undervattenskabel utanför amerikanska ostkusten.

Fartyget Jantar tillhör enligt ­boken Gugi och finns sedan 2014 i Östersjön. Fartyget rymmer en ubåtshall där miniubåtar med olika slags gripklor får plats.

Gugi bildades 1965 men var topphemligt till 2005. Man har en krabba med kraftiga klor som symbol. Organisationen hade först till uppgift kartlägga och sabotera de amerikanska Sosus-linjerna (system på havsbotten för att lyssna efter och lokalisera ubåtar), samt avlyssna kablar på botten, något även USA gör med hjälp av ubåtar.

Den ryska personalen kallas ­hydronauter, är specialutbildade officerare och utgör en välbetald elit i den ryska flottan. De har ett riskfyllt arbete som krävt dödsoffer och enligt boken är hydronauternas medellivslängd endast 59 år.

Organisationen uppges ha över 50 fartyg, ubåtar och specialubåtar samt stora övertäckta flytdockor som gör att ubåtarna skyddas mot insyn från spaningssatelliter. Genom åren har Gugi haft 15 olika typer av specialubåtar. Stora atomubåtar har byggts om för att på undersidan transportera specialubåtar, exempelvis Losjarik som är 70 meter lång och har mekaniska armar med klippverktyg.

Putinregimen satsar stora resurser på organisationen. Moderfartyget Jantar och tre andra forsknings­fartyg har tillkommit efter 2010 och fler fartyg för olika specialubåtar ska levereras till 2020. En del av Gugis­ fartyg byggs på Östersjövarv och flera av de nya fartygen har på baserats i Svarta Havet och Östersjön där den största ön är Gotland.

– Gotland hålls vid liv med bara två telekablar och en elkabel från fastlandet. Klipper du kablarna så är ön till stor del isolerad och ­ligger där i mörker och utan internet, ­påpekar Joakim von Braun.

Även USA satsar i hemlighet stora resur­ser på att komma åt undervattenskablar.

Mest känd är operationen med kodnamnet Ivy Bells. En specialbyggd ubåt med dyk­are placerade en dosa runt en sovjetisk kabel i Ochotska havet 1971. Trafiken mellan Stilla Havsflottans ubåtsbas i Petropavlovsk på Kamtjatkahalvön och högkvarteret i Arkhangelsk avlyssnades och spelades in. Band­en byttes regelbundet ut av amerikanska ubåtar ända tills 1981 då spionen Richard Pelton vid NSA avslöjat operationen för Sovjet.