Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Så här illa är det – dags att göra något

Köpenhamn. Ett imponerande arbete ligger bakom decenniets viktigaste, mest skrämmande men också hoppfulla dokument.

År 2014 ser ut att bli det varmaste året någonsin, sedan alla mätningar började. De tre senaste decennierna är förmodligen den varmaste 30-årsperioden på 800 år på norra halvklotet. Haven är surare än på 65 miljoner år och mängden koldioxid i luften är högre än den varit på 800 000 år.

De snabba klimatförändringarna sedan mitten av 1900-talet liknar ingenting i vår historia, och det är vi själva och våra utsläpp av växthusgaser som ligger bakom största delen av dem. Och klimatförändringarna kommer att fortsätta.

Det var förmodligen inte sådant alla barn-familjer som firade höstlov och halloween bland pumpor, häxor och moster på Tivoli i Köpenhamn förra veckan funderade över. Men bara en kvarts promenad därifrån, på Tivoli congress center, var allt detta så mycket mer påtagligt. Där satt 350 delegater från de flesta av världens länder hela veckan för att godkänna klimat-panelen IPCC:s femte rapport om klimatet.

Rad för rad, ord för ord, gick de igenom en 30 sidor lång sammanfattning för beslutsfattare. Diskuterade, argumenterade, ändrade och kom till slut överens.

Det tog tid. Arbetet höll på två dygn längre än planerat och till långt efter midnatt flera av dagarna. Men processen gjorde dokumentet bättre.

Att destillera fram en kristallklar essens av flera tusen sidor vetenskapliga rapporter, på ett språk som alla kan förstå, som är effektivt, användbart och relevant för beslutsfattare i hela världen och som samtidigt stämmer med vad forskarna kommit fram till och där huvudbudskapen finns kvar, är ett imponerande arbete.

Och slutet på ett ännu mer imponerande arbete.

I flera års tid har 850 forskare direkt, och tusentals indirekt, till stor del på sin fritid, sammanfattat fler än 30 000 vetenskapliga artiklar till tre rapporter om olika sidor av läget för klimatet: hur det har förändrats och kommer att förändras, hur förändringarna påverkar oss och vad vi kan göra för att begränsa dem.

Och nu har de tre rapporterna sammanfattats till en, som ger en mer fullständig bild av hur allt hänger ihop.

Även om rapporten är en skrämmande läsning finns där också hopp. Det är fortfarande möjligt att begränsa effekterna av klimatförändringarna. Det handlar om rättvisa, mat, hälsa, miljö, jobb och ekonomi.

För det kommer inte att bli dyrt, inte tillnärmelsevis lika dyrt som effekterna av klimatförändringarna blir om vi fortsätter som nu.

Rapporten sammanfattar den vetenskapliga grunden: hur läget är, vad som kan hända och vad vi kan göra. Nu är det upp till världens politiker att dra slutsatser av den.