Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

SD-ledamöter i Syrien – trots UD:s avrådan

SD-riksdagsledamöter befinner sig i Syrien på delegation – trots att de avråddes från resan av UD. I går träffade de regeringsföreträdare och syriska medier rapporterar hur riksdagsleda­möterna bad om ursäkt för svenska regeringens hållning. – Det har blivit förvrängt, säger Markus Wiechel till DN.

Sedan i måndags befinner sig en svensk delegation bestående av Sverigedemokraterna Markus Wiechel och Martin Kinnunen i Syrien, ditbjudna av syriska regeringen.

I tisdags träffade de medlemmar ur det syriska utrikesutskottet. Den syriska nyhetssajten Sana rapporterade om besöket, och återgav att regimen fick stöd från svenskarna:

”En svensk parlamentarisk delegation beklagade den egna rege-ringens neutrala position gentemot händelserna i Syrien och underströk att Sverige inte är del av det amerikanska systemet”.

Riksdagsledamöterna ska även ha ”påpekat att det finns länder som har intresse av att destabilisera regionen genom att mobilisera medieföretag och ge stöd åt terrorister”.

Telefonlinjen är skrapig när DN når den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Markus Wiechel. Han uppger att nyhetssajten inte beskrivit mötet korrekt.

– De har förvrängt ett och annat av vad som sades. Man måste ta det de säger med en nypa salt. Vi träffade utskottet bara för att vi var tvungna att få en inbjudan från regeringen för att komma in i landet. Det vi sade handlade om att västvärlden kunnat göra mer för den humanitära situationen i landet och för att förhindra att terrorister tagit sig in. Vi beklagade att även svenska terrorister åkt hit.

Wiechel uppger att Sana lovat en rättelse under torsdagen.

Tog ni upp användningen av kemiska stridsvapen mot den egna befolkningen, som FN-observatörer kunnat härleda till regimens militär och som regeringen misstänks stå bakom?

– Vi har inte träffat någon företrädare i någon situation där det har varit lämpligt.

Wiechel anger att anledningen till resan, som pågår till på lördag, var att göra sig en egen bild av läget i landet.

– Vi möter FN-organ, flyktingar och religiösa företrädare. Det är inte många västerländska journalister som är här längre.

Så det stämmer inte att ni stöder Assadregimen?

– Nej, nej, inte alls.

Utrikesdepartementet avråder sedan lång tid tillbaka från resor till Syrien. Kinnunen och Wiechel har varit i kontakt med UD inför sin resa, och då blivit tydligt avrådda från att resa till Syrien, uppger kabinettsekreterare Annika Söder till DN.

”Genom att träffa representanter för den syriska regimen riskerar de att utnyttjas i propagandasyfte av den syriska regimen. I artiklar rörande deras besök påstås det felaktigt att Sverige skulle förhålla sig neutralt i kampen mot Daesh (IS). Sverige är med i den internationella koalitionens kamp mot Daesh i regionen”, skriver hon i ett mejl och fortsätter:

”Assad-regimen bär ansvar för hundratusentals människors död och miljontals flyktingar, och har enligt människorättsorganisationer systematiskt torterat och avrättat civila. Detta har den svenska regeringen och världssamfundet återkommande fördömt.”