Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Sjukhusdirektören gjorde rätt i att lägga sig platt

Trots att Paolo Macchiarini var ytterst ansvarig för de tre operationerna med konstgjorda luftstrupar fanns det många brister som möjliggjorde denna skandal, bland annat ett okritiskt grupptänkande.

Listan på utredningar i kölvattnet efter Macchiariniskandalen är lång. På onsdagen presenterades den första externa utredningen om hur Karolinska universitetssjukhuset hanterat de tre operationerna med konstgjorda luftstrupar.

Det är ingen vacker läsning. Kritiken är hård och omfattande. Utredningen visar ett stort antal brister inom bland annat system, regelverk och attityder. Till exempel borde Paolo Macchiarini aldrig ha anställts som överläkare. De varningssignaler man fick från tidigare arbetsgivare ignorerades. Karolinska institutets ledning var också starkt pådrivande i beslutet att anställa honom. Relationen mellan sjukhuset och universitetet behöver ses över.

Det är bra att det nu står klart att det är Paolo Macchiarini som var ytterst ansvarig för de tre operationerna, men det friskriver inte de andra som varit inblandade. Utredningen påpekar även att verksamhetscheferna har ett övergripande ansvar för patientsäkerheten som i detta fall brustit, konstaterar utredningen. Sjuk­huset meddelade att de två verksamhetscheferna tvingas ta timeout, det är en viktig markering.

Både Karolinska institutet och universitetssjukhuset har hela tiden hävdat att operationerna var vård och inte forskning. Det var också ett av skälen till att Paolo Macchiarini friades från forskningsfusk i fjol. Men i den externa utredningen konstateras att det mycket tydligt var klinisk forskning och att operationerna borde ha genomgått etikprövning. Utredningen bedömer det som osannolikt att forskningsprojektet skulle ha godkänts. Det är mycket allvarligt.

Karolinska universitetssjuk­husets direktör Melvin Samsom lade sig platt inför kritiken i utredningen och det gjorde han rätt i. Det finns så mycket som gått fel och allt är inte Paolo Macchiarinis fel även om han bär en stor skuldbörda.

I utredningen konstateras att patienterna inte var omedelbart livshotande sjuka, vilket var ett av de starkaste argumenten för att operationerna gjordes så skyndsamt. Det är med all säkerhet plågsam läsning för patienternas familjer och sjukhusdirektörens ursäkt är nog en klen tröst. Melvin Samsom backade även från uttalandet om att operationerna var vård och medgav att han haft fel. Det var ett viktigt steg.

Sjukhuset har redan vidtagit en del åtgärder, men mycket mer kommer att krävas. Och det handlar inte bara om regler och rutiner. Hela Macchiarini-skandalen har präglats av ett okritiskt grupptänkande och en hajp runt kirurgen. ”Alla ville dansa kring guldkalven”, sade den externa utredaren och medicinprofessorn Kjell Asplund. Det som sitter i väggarna är ofta svårt att förändra, men det är nödvändigt om man ska kunna återvinna allmänhetens förtroende för klinisk forskning och vård.

Hela Macchiarini-skandalen har präglats av ett okritiskt grupptänkande och en hajp kring kirurgen.

Den världsberömde kirurgen Paolo Macchiarini rekryterades till Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset under 2011.

Mellan åren 2011 och 2012 opererade han in luftstrupar av plast på tre patienter på KS. Två av patienterna avled. Operationerna föregicks inte av någon etisk prövning.

Macchiarini är anklagad för att ha förvrängt resultaten från operationerna i vetenskapliga artiklar under 2014.

Fyra svenska läkare anmälde Macchiarini för forskningsfusk, vilket tillbakavisades av KI:s dåvarande rektor Anders Hamsten. Först långt senare fick de upprättelse. En extern utredare, Bengt Gerdin, hävdade också att Macchiarini var skyldig till forskningsfusk.

Det pågår flera utredningar – även utomlands – kring Macchiarinis verksamheter, i Sverige även en förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

I mars 2016 medgav KI:s rektor Anders Hamsten att han missbedömt Paolo Macchiarini och avgick från sin tjänst. Samma månad fick Paolo Macchiarini sparken från KI.

Kjell Asplunds utredning om Macchiarini och KS följs i nästa vecka av ytterligare en om Macchiarini och Karolinska institutet.