Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Slår mot låginkomsttagare

Skattehöjningar har alltid ett signalvärde. I det här fallet finns det skäl att fråga sig om regeringen tycker att det är fel att spara till pensionen.

I början av 2014 presenterade alliansregeringen förslaget om slopad avdragsrätt för privat pensionssparande. Den dåvarande finansministern Anders Borg sade då att Investeringssparkonto, ISK, borde vara den normala sparformen för pensionssparande.

Sedan dess har flera hundra­tusen svenskar avslutat sitt avdragsgilla pensionssparande och många har gått över till ISK. Många har gjort det efter rekommendation från banken som framhållit att skatten är lägre än på annat sparande som inte är bundet till 55-årsdagen eller pensioneringen.

Att skatten är lägre för ISK och Kapitalförsäkringar än för vanligt sparande stämmer i år och kommer sannolikt att stämma även nästa år. Så problemet med skatte­höjningen ligger inte där.

Faran ligger i att spararna kan börja fråga sig om regeringen över huvudtaget vill att de ska spara privat för att dryga ut sin pension. Politiker motiverar ofta skattehöjningar med att de vill minska ett oönskat beteende. Som till exempel användning av fossila bränslen, tobak och alkohol.

Ett annat vanligt argument är att det är rättvist att de som har mer pengar betalar högre skatt. Just det argumentet lyfts fram av Ulla Andersson (V) för den här skattehöjningen.

Men nu är det så att de som har inkomster över 41 000 kronor i månaden ofta har möjlighet att löneväxla genom att byta en del av lönen mot framtida pension. Ett skattegynnat sparande som de med lägre inkomster i praktiken är utestängda från.

Det beror på att den allmänna pensionen samt ersättningarna från sjuk- och föräldraförsäkringarna sjunker om man växlar lön mot pension.

Samtidigt som låginkomsttagarna är utestängda från det mest skattegynnade privata pensionssparandet höjs alltså skatten på det sparandet de har tillgång till. Det kommer dessutom signaler om att de borde betala ännu högre skatt.