Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Stjärnkirurgen förhörd – nekar till anklagelserna

Den omstridde kirurgen Paolo Macchiarini är nu misstänkt för två fall av grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Han har nyligen förhörts och delgavs då misstanke om brott.

– Misstankarna gäller brott i samband med operationer, berättar kammaråklagare Anders Tordai.

Han leder utredningen tillsammans med kammaråklagare Jennie Nordin.

Anders Tordai berättar att Macchiarini förhördes under två dagar förra veckan och att han i samband med detta delgavs misstanke om brott.

Misstankarna om grovt vållande till annans död gäller de två fall där patienter fick konstgjorda luftstrupar inopererade. Patienterna avled senare.

En turkisk flicka genomgick liknande operationer. Hon lever i dag och har svåra skador. Där handlar misstankarna om grovt vållande av kroppsskada.

Macchirarini är dessutom misstänkt för ytterligare ett fall av grovt vållande av kroppsskada. Kammaråklagare Jennie Nordin vill inte avslöja mer om det brottet, men det rör sig om de konstgjorda luftstruparna. Det gäller en operation som genomfördes på våren 2011.

Utöver brottsmisstankarna pågår flera utredningar om fel och forskningsfusk som är kopplade till Paolo Macchiarinis ifrågasatta operationer.

Paolo Macchiarini rekryterades som gästprofessor vid Karolinska institutet år 2010.

Han har utfört flera operationer på svårt sjuka patienter, bland annat de fall där patienter fått konstgjorda luftstrupar.

Anders Tordai säger att brottsutredningen pågår för fullt, men han kan inte säga när den kan vara klar. Han kan inte svara på om ytterligare personer kommer att delges misstanke om brott.

– Det är omöjligt att svara på i nuläget, säger han.

Kammaråklagare Jennie Nordin säger att brottsutredningen bedrivs brett och inte bara är inriktade på Pailo Macchiarini.

– Vi försöker titta på hur de här operationerna har gjorts möjliga, säger hon.

Anders Tordai berättar att flera förhör har hållits och att utredarna har vänt sig till utlandet för att få tag på dokument.

– Vi har också vänt oss till rättsliga rådet med frågor, berättar Anders Tordai.

Paolo Macchiarinis advokat Björn Hurtig säger till DN att Macchiarini bestämt nekar till anklagelserna.

– Paolo Macchiarini har inte fattat beslut själv om vilka som ska opereras. De besluten har fattats vid multidisciplinära konferenser. Han har ingått i ett lag där det även fanns svenska läkare. Hans inställning är att han och de andra har agerat så aktsamt man kan för att hjälpa väldigt sjuka människor, säger Björn Hurtig.

Under 2011 och 2012 opererar Paolo Macchiarini tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset med luftstrupar av plast, klädda med patienternas egna stamceller. Han opererar också patienter i andra länder med sin metod med konstgjorda luftstrupar. De flesta har i dag avlidit.

Macchiarini anklagas för att ha förvrängt resultaten från operationerna i vetenskapliga artiklar under 2014. KI friar Macchiarini från forskningsfusk, trots att den externa utredaren bedömt det som fusk.