Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 02:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/stormen-stoppade-trafiken/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Stormen stoppade trafiken

Stormen Alexander drog in över Sverige i går kväll. Först att drabbas var skånska ­Falsterbo där stormvindar på uppåt 25 meter per sekund upp­mättes. Senare följde rapporter om snöfall som gjorde bilkörning till ett stort risktagande i delar av Jönköpings och Kronobergs län.

En ambulans körde fast i den branta så kallade Göteborgsbacken i Jönköping.

En fil kunde hållas öppen i backen och polisen rådde trafikanterna att inte ge sig ut på vägarna om de kunde undvika det. Tågtrafiken i Nässjöområdet stod stilla sent på kvällen. Även på andra håll i Småland hade Trafikverket i förebyggande syfte ställt in trafiken. Samma gällde för Halland och Blekinge. Även färjeturer ställdes in på några håll.

Vid 22-tiden fanns relativt få rapporter om direkta skador orsakade av stormen, förutom i Skåne där enstaka träd hade fällts av vinden och vägar dränkts av stigande regnvatten. I Malmö larmades polisen om en byggkran som vajade betänkligt i den hårda blåsten.

– Den står och snurrar och vi har spärrat av på platsen, sade Linda Pleym, informatör vid polisen i Skåne, till TT.

Hastighetsbegränsningen på Öresundsbron sänktes tidigt på kvällen. Senare stängdes bron av helt, men öppnades igen sent på kvällen.

SMHI fick inför stormens ankomst flera gånger korrigera uppgifterna om vilken väg Alexander skulle ta. Efterhand stod det klart att Skåne, Öland och Gotland skulle drabbas hårdast. En klass 2-varning för storm utfärdades för området. Den tidigare klass 2-varningen gällde Skånes och Kronobergs läns västra delar samt Halland.

I hamnen i Halmstad hade en 300 meter lång vall av containrar byggts upp för att skydda kajområdet från översvämning, rapporterade lokalradion.

Kalmartidningen Barometern rapporterade att vindbyar på 22 meter i sekunden uppmättes vid 21-tiden nere vid Ölands södra udde.

Percy Nilsson, vakthavande befäl vid polisen i Kalmar län, uppgav för tidningen att inga olyckor förorsakade av vädret fanns inrapporterade.

Skulle vindarna nå 27 meter i sekunden på Ölandsbron är regeln att bron stängs för trafik med vindkänsliga fordon.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt