Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:41 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/svenska-kraftnat-i-krismote-efter-dn-s-granskning/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Svenska kraftnät i krismöte efter DN:s granskning

Svenska kraftnät har aktiverat sin krisledningsorganisation med anledning av DN:s granskning. I ett pressmeddelande på hemsidan skriver myndigheten att man ”brustit i arbetet mot oegentligheter”. Men generaldirektören Ulla Sandborghs relation till konsulten hon anlitade – och åkte på semester till Rio med – försvaras i ett internt meddelande till personalen.

DN avslöjade i tisdags att Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh i sin tidigare roll som myndighetens marknadsdirektör anlitade en konsult som också var hennes personliga vän. Samarbetet med konsulten avslutades efter att anställda på myndigheten upptäckt att Ulla Sandborgh och konsulten åkt på semester tillsammans – kort efter att ett uppdrag i miljonklassen undertecknats.

Myndighetens hr-direktör utreds dessutom just nu för sitt agerande kring ett konsultinköp under hösten 2018.

Med anledning av granskningen har myndigheten nu aktiverat sin krisledningsorganisation och under onsdagen kallades alla chefer till ett krismöte.

Enligt DN:s källor försvarade både generaldirektören och hr-direktören sitt agerande inför kollegorna. Hr-direktören sa bland annat att hon inte förstått att det fanns risk för jäv om det handlade om kollegor.

På sin hemsida kommenterar Svenska kraftnät granskningen av konsultuppläggen. Där konstaterar myndigheten att det finns ”brister i det systematiska arbetet mot oegentligheter”. Man hänvisar till DN:s granskning och en tidigare revisionsrapport. En åtgärdsplan som styrelsen ska besluta om är framtagen och ska beslutas av styrelsen i februari.

– Vi accepterar inte korruption, mutor eller annat som kan rubba allmänhetens förtroende för oss och vår verksamhet. Vi ska vara objektiva, opartiska och sakliga. Vi kan konstatera att vi har brustit, säger Ulla Sandborgh i pressmeddelandet. 

Under året ska Svenska kraftnät också ta fram ”uppförandekoder” som ska användas av medarbetare och leverantörer.

Ulla Sandborghs eget agerande i samband med att hon anlitade en vän som konsult nämns inte i pressmeddelandet. Till DN sa generaldirektören tidigare att hon inte såg något problem med upplägget:

– Att kalla det här för jäv, det förstår jag inte. 

– Vi anlitade ett företag där en person jobbade – som företaget föreslog – och som jag hade i mitt nätverk. Jag tycker att vi agerade korrekt i och med att vi också avslutade samarbetet med just den konsulten.

I ett internt meddelande till personalen på myndigheten försvaras dock upplägget: ”Utvärderingen av konsultföretaget gjordes inte av Ulla och konsulten föreslogs av företaget som en av totalt fyra konsulter som tilldelats uppdraget.”

Det var dock Ulla Sandborgh själv som beställde uppdraget, var med och valde konsulten och attesterade fakturorna.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt på juridiska institutionen vid Uppsala universitet, har tidigare sagt till DN att Ulla Sandborghs agerande var mycket olämpligt.

– Det är ju jäv så det bara dundrar om det och även den tydligaste formen av korruption – att gynna sina egna vänner, sa han.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt