Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Svenskarna som sprider de högerextrema idéerna

Den amerikanska alternativhögerns ledare Richard Spencer blev känd över hela världen när han firade valresultatet med att utropa ”Hail Trump!”. DN:s kartläggning visar att hans tre närmaste medarbetare är profilerade svenska högerextremister. Det svenska nätverket knyter samman den europeiska och amerikanska högerrörelsen med ryska fascister.

Den amerikanska alternativhögerns ledare Richard Spencer avslutade sitt brandtal i ­Ronald Reagan Building i Washington DC med att ta emot publikens stående ovationer. Organisationen var hög på självförtroende efter Donald Trumps valseger några veckor tidigare.

För bara ett år sedan var Richard Spencer ­relativt okänd för den amerikanska allmänheten. Men under valrörelsen hade intresset för hans extrema och rasideologiska idéer exploderat. Spencer myntade begreppet ”alt-right” – ­alternativhögern – och är numera välkänd för sitt hat mot judar, kvinnor och svarta.

Han höjde sitt vattenglas mot publiken.

”Hail Trump! Hail our people! Hail victory!”.

På filmen syntes flera ­personer svara ledaren med en Hitlerhälsning.

Huvudpersonen själv, Donald Trump, fick ­sedan skarp kritik för att han för sent tog avstånd från sina Hitlerhälsande supportrar.

Under den amerikanska valrörelsen har ­alternativhögerns idéer flyttat från relativt ­marginaliserade forum på nätet och in i den ­politiska debatten.

Exakt hur stor betydelse alternativhögerns ­idéer haft för valresultatet är dock svårt att uppskatta. Men valresultatets betydelse för den höger­populistiska rörelsen är däremot glasklart. De rider nu på Trumps framgångsvåg och storsatsar på nya mediesajter för att nå en ännu större publik.

Vad som är mindre känt är att tre svenskar har centrala roller i Richard Spencers nya medieprojekt Altright.com.

DN:s granskning visar att högerextremisterna Daniel Friberg, Henrik Palmgren och Tor Westman sitter på nyckelpositioner i hans organisation. De har alla tagit plats i bolagets ledning, halva styrelsen består därmed av svenskar. ­Altright kan beskrivas som en webbaserad medie­kanal för högerextrema skribenter i olika länder. På sajten publiceras bland annat artiklar om hoten mot den ”vita rasen”.

Daniel Friberg från Göteborg är ”europeisk ­redaktör” för Altright. I Sverige beskrivs han som en central person inom den nyfascistiska extremhögern och har en bakgrund inom olika nazistiska rörelser.

Han driver även bokförlaget ­Arktos som bland annat ger ut fascistisk litteratur och ligger bakom den ­högerextrema plattformen Motpol.

Friberg har i en brittisk podcast bland annat sagt att vänstern består av ”lägre stående människor”. Han kallar även en demokrati där alla har lika rösträtt för en ”styggelse”.

– Personligen tror jag att någon sorts graderad demokrati är möjlig, baserad på merit. Alla har rätt att rösta men man har bara olika antal röster beroende på vad man uträttat för sitt samhälle. Det är den mest logiska demokratitypen, sa han 2015.

I ett forum på nordisk.nu skrev Friberg 2009 att ”vi står inför hotet om biologisk och kulturell utplåning”.

När Altright lanserades sa Richard Spencer att tanken med sajten är att samla de bästa ­alt-rightskribenterna och analytikerna på samma plattform för att sprida budskapet i USA, Europa och ­resten av världen. I det redaktionella arbetet fungerar alltså Friberg som en spindel i nätet.

Vid sin sida har han även kollegan från förlaget Arktos – Tor Westman – som tituleras ”teknisk direktör” på Altright. Westman har, enligt Expo, bland annat varit aktiv i kretsen kring det nazistiska nätverket Info14.

Daniel Friberg ligger också bakom den årliga högerextrema konferensen Identitär idé. Den så kallade ”identitära rörelsen” samlar ras­ideologer, fascister, högerextrema och nazister från olika grupperingar och länder. Sverigedemokraternas Mattias Karlsson har tidigare kallat ­rörelsen och Daniel Friberg för neofascistisk. SD upplevde då att Friberg och hans nätverk gradvis försökt ”nästla sig in i SD”.

Bland deltagarna på konferensen Identitär idé finns även representanter från det pan­europeiska partiet Alliance for peace and freedom, APF, där flera europeiska högerextrema partier ingår. Både partiet och dess stiftelse leds också här av svenskar, Stefan Jacobsson och Dan Eriksson från det ­numera nedlagda Svenskarnas parti.

Årets upplaga av Identitär idé ska genomföras i Stockholm. Biljetterna säljs öppet via Daniel Fribergs många mediekanaler. Exakt var arrange­manget ska hållas är dock hemligt och meddelas bara till dem som köpt biljetter.

Förra året hölls Identitär idé på Armémuseum i Stockholm. Lokalen bokades via ett av Daniel Fribergs andra bolag, Nordic Resources, som är verksamma inom gruvindustrin. Det beskrevs som ett vanligt företagsevent.

DN var på plats under konferensen där en av föreläsarna var Guillaume Faye. Han påstod bland annat att den vita rasen står inför en ­existentiell kris. Han kal­lade även invandring för cancer och hävdade att ett ”raskrig” kommer till Europa inom tio år. ­Armémuseums ledning har nu svartlistat Friberg.

Rubriken för årets upplaga av Identitär idé är ­”Rising from the ruins” och en av talarna som bjudits in till Stockholm i februari är Fribergs ­kollega från Altrightprojektet, Henrik Palmgren.

Henrik Palmgren, ursprungligen från Kungälv, bor sedan många år tillbaka i ­Oregon, USA. Där driver han sedan över ett decennium tillbaka den utpräglat ­rasistiska och antisemitiska medieplatt­formen Red ice tillsammans med den högerextrema profilen Lana Lokteff, som också är hans fru.

Red ice lyfter fram nazistiska grupper som Nordiska motståndsrörelsen. Sajten blandar lättsamma klipp om hur man gör sin egen kefir och andra hälsotrender med ­rasideologiska resonemang och nyheter. I flera texter ifråga­sätter Henrik Palmgren Förintelsen och publicerar långa intervjuer med förintelseförnekare.

Många artiklar handlar om Sverige med fokus på brott. Redaktionen kallar flyktingar i Sverige för ”ickevita inkräktare” och i åtminstone en av radiosändningarna hyllas Adolf Hitler. ­Numera har Henrik Palmgren även en central roll som styrelseledamot och mediedirektör för Altright.

En linje som förenar de amerikanska och europeiska högerrörelserna är att de driver en Kreml­vänlig linje.

I Bryssel, utanför en av Europaparlamentets huvudbyggnader, Altiero Spinelli-byggnaden, har man kunnat se EU-partiet APF:s general­sekreterare Stefan Jacobsson och hans kollegor rada upp sig på led. ”Stop russophobia now” stod det på de utskrivna A4-arken de höll i händerna. Bilden av manifestationen har sedan fått stort utrymme på partiets hemsida.

I Alliance for peace and freedom finns flera av Europas mest extrema partier representerade. Bland annat det grekiska fascistpartiet Gyllene gryning, nazistiska NPD i Tyskland och fascistiska Forza Nuova i Italien. Flera av parti­medlemmarna är även folkvalda i Europaparlamentet.

Huvudpersonerna från dessa högerextrema partier är också några av de återkommande gästerna på den stora konferensen Konservativt forum i Sankt Petersburg som samlar extremhögern från hela Europa.

I år kommer exempelvis Stefan Jacobsson från EU-partiet APF att vara en av talarna. Med på konferensen i Sankt Petersburg finns också Stanislav Vorobjev, ledare för den fascistiska Ryska imperiska rörelsen, som bland annat vill återinföra tsardömet. Hans rörelse har tidigare blivit omtalad i Sverige efter att ha skänkt pengar till nazistiska Nordiska motstånds­rörelsen.

De högerextrema företrädarna förenas också i sitt intresse för den ryske filosofen Alexander Dugin, som från Moskva formulerar en världsbild som avvisar USA:s dominans, västlig ­demokrati och liberalism. Hans idéer om ett Stor-Ryssland inspirerade de proryska separatisterna i östra Ukraina att ta till vapen våren 2014. Dugin stödde entusiastiskt Rysslands annektering av Krim och manade Putin till öppen militär intervention i Ukraina.

Magnus Ljunggren, professor emeritus vid ­Göteborgs universitet, har följt Dugin sedan ­tidigt 1990-tal och beskriver honom som en ­fascist och våldsdyrkare.

Även när det kommer till Alexander Dugin är Daniel Friberg i allra högsta grad aktiv. Hans eget bokförlag Arktos översätter och publicerar Dugins verk på engelska. Just nu pågår även en insamlingskampanj på sociala medier för att få in pengar till nya översättningar.

”En av de huvudsakliga anledningarna till att vi startade Arktos var för att ge ut Alexander Dugins banbrytande verk på engelska”, skrev Friberg på Facebook nyligen. ”Sedan dess har vi gett ut fyra böcker men nu är det dags att öka tempot och ge ut tre böcker de kommande sex månaderna.”

Enligt Magnus Ljunggren har det varit en medveten strategi för Dugin att resa runt i världen besöka högerextrema konferenser.

– Han har på ett väldigt tidigt stadium gått in för att bygga upp ett internationellt nätverk.

På förslaget Arktos hemsida ses Alexander ­Dugin och Altrightredaktören Daniel Friberg tillsammans på flera bilder. Dugins böcker har även översatts till engelska av alt-rightrörelsens ledare Richard Spencers exhustru, ryskättade Nina Kouprianova. Den ryska tankesmedjan Katehon, där Alexander Dugin är en av ledarna, har dessutom publicerat Richard Spencers texter.

Richard Spencer själv är en stor beundrare av ­Vladimir Putin. Till tidningen The Nation sa han bland annat:

– Jag beundrar Vladimir Putin. Jag tror att Trump och Putin tillsammans skulle kunna ­skapa en enad vit värld. Det är vackert.

Richard Spencer och Alexander Dugin skulle ha träffats under en konferens i Budapest, båda inbjudna av Daniel Friberg. Men Dugin fick inte visum. Spencer kom dock fram men greps av polis och fick tillbringa tre dygn i arresten och ­deporterades till USA. Han anklagades formellt för uppvigling och enligt ett uttalande från inrikesministern var den rasistiska ­konferensen i strid med Ungerns konstitution.

Men kvar i Budapest fanns ändå två av hans närmsta medarbetare – Daniel Friberg ­och Tor Westman från Altrightprojektet i USA.

Daniel Friberg betecknar sig själv som konservativ traditionalist. I en intervju med DN säger Friberg att det var han som föreslog Richard Spencer att de skulle starta sajten Altright. Enligt Friberg har han varit bekant med Spencer i fem sex år.

– Vi har rört oss i samma politiska miljöer ett bra tag och jobbat på ledande nivå inom olika projekt i alternativhögern, säger han.

Enligt Daniel Friberg har sajten nu 100 000 unika besökare per dygn.

– Målet är givetvis att förmedla nyheter, analyser och reportage. Vi är väldigt hoppfulla. Det är ganska uppenbart för alla att vi har en pågående trend som symboliseras av Trumps valseger och Brexit.

Friberg påstår även att DN och annan ”vänsterliberal media” förmedlar falska nyheter och att Altright skulle ge en mer sanningsenlig bild av verkligheten.

– Vi är en del av det nya medielandskapet kan man säga, säger han.

Alt-right

Alternativhögern är ett samlingsbegrepp för olika vita nationalistiska och högerextremistiska rörelser. Ursprungligen myntades begreppet av Richard Spencer som för sex år sedan startade sajten alternativeright.com. Rörelsen kom sedan att förkortas till alt-right i sociala medier.

Begreppet har fått stort utrymme i debatten, framför under presidentvalskampanjen i USA.

Ny granskning
Altright.com

När Altright lanserades sa Spencer att tanken med sajten är att samla de bästa alt-rightskribenterna och analytikerna på samma plattform för att sprida budskapet i USA, Europa och resten av världen.

RedIce.tv

Drivs av Henrik Palmgren i USA. Sajten beskrivs av bland annat Expo som öppet rasistisk, ras­ideologisk och antisemitisk.

Red ice samarbetar bland ­annat med nazistiska grupper som Nordiska motståndsrörelsen.

Sajten blandar lättsamma klipp om hur man gör sin egen Kefir och andra hälsotrender med rasideologiska resonemang och nyheter.

Om reportrarna

Dagens Nyheter granskar i dag ­extremhögern i Sverige, Europa och dess kopplingar till Ryssland.

Nästa del: DN:s utrikespolitiske kommentator Michael Winiarski­ ­intervjuar den höger­extrema ­ideologen Alexander Dugin i Moskva.

Har du information som kan vara intressant för oss hör av dig till ­reportrarna mattias.carlsson@dn.se eller josefin.skold@dn.se. Det går också bra att lämna uppgifter anonymt via vår krypterade tjänst dn.granskar.se

DN skyddar alltid sina källor.

Mattias Carlsson är grävande reporter på Dagens Nyheter. Har tidigare vunnit Guldspaden för ­avslöjanden om myndigheters slöseri med skattemedel och nominerades 2016 till Stora journalistpriset för granskningen av Riksrevisionen.

Josefin Sköld är grävande reporter på Dagens Nyheter. Har nominerats till Guldspaden för sin granskning av polisens arbete 2013 samt för de granskande reportagen om hur ­papperslösa utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden 2016.