Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Sverige röstar för kärnvapenförbud

Den svenska regeringen kommer att rösta för FN-resolutionen om att förbjuda kärnvapen, uppger utrikesminister Margot Wallström (S). – Vi behöver kärnvapenparaplyet, säger Liberalerna medan Moderaterna varnar för en sämre relation till Nato.

Det handlar om att rösta ja till en FN-resolution som syftar till att inleda förhandlingar nästa år om ett förbud mot kärnvapen.

– Vi vill självklart rösta ja till det. Vi menar att det här är väsentligt, eftersom vi fortfarande har 16 000 kärnvapen i världen. Det skulle vara anmärkningsvärt om Sverige inte skulle kunna ställa sig på den sidan som vill markera och börja verka för ett minskande av kärnvapnen, säger Margot Wallström.

Att Moderaterna anser att beslutet riskerar att äventyra relationen till Nato och ett framtida medlemskap, kommenterar hon så här:

– Jag tycker kanske att de ska vara konsekventa. Hittills har de sagt att det inte ska påverka kärnvapenfrågan och nedrustningsfrågan. Nu får de nog välja fot.

Men Liberalerna är ännu hårdare i sin kommentar.

– Sverige har under avsevärd tid stått under västerlandets kärnvapenparaply, det är min bedömning att i skenet av de senaste veckornas händelser, så behöver vi det kanske mer än någonsin, säger ordförande i riksdagens försvarsutskott, Allan Widman (L).

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström uttrycker sig litet försiktigare.

– Har man gjort någon konsekvensanalys av vad det här kan innebära för relationerna till våra viktigaste samarbetspartner, av vilka en del är Natoländer? säger hon.

Det finns i dag inget avtal som förbjuder kärnvapen på samma sätt som till exempel kemiska vapen är förbjudna.

Det finns ett icke-spridningsavtal (NPT) som innebär att kärnvapenstaterna inte får sprida kärnvapen till andra länder.