Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/tandvarden-missar-anmala-vardskador/

NYHETER

Tandvården missar anmäla vårdskador

TT Text

Tandvården missar att rapportera många vårdskador, enligt Inspektionen för vård och omsorg.

I fjol fick 615 patienter ersättning från patientförsäkringen för skador de fått hos tandläkaren, men tandvården anmälde sig själv bara i 75 fall.

Offentlig tandvård anmäler oftare allvarliga vårdskador än privat. Bara tre av tio anmälningar kommer från privata verksam­heter. Samtidigt rör sju av tio beslut om kritik, efter klagomål från patienter, privata mottagningar.

Vanligast är att patienter anmäler fördröjd, felaktig eller utebliven behandling.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt