Tusentals mönstrade nostalgisk klädmarknad - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Tusentals mönstrade nostalgisk klädmarknad

Chansen att köpa unika och välskräddade kläder lockade tusentals att besöka Vintagemässan som hölls på Strand i går. Retrotrenden ser inga tecken på att mattas av.

– Den växer hela tiden. Men det har blivit mer nischat, att man är intresserad av specifika årtal som kläder enbart från 1950-talet, säger Malin Karlström, en av utställarna.

Vintagemässan är ett återkommande arrangemang och på söndagen var det dags att slå upp portarna för 13:e gången i Stockholm. Ett 40-tal utställare från hela landet fanns på plats med kläder, skor och accessoarer från 1920–1990.

– Poängen med mässan är att samla de bästa butikerna på ett ställe. Vissa utställare finns bara som webbshoppar, säger Markus Hallberg, mässarrangör, som uppskattar antalet besökare till mellan 2 000 och 3 000.

Ledorden för vintage är välsytt, nostalgi – och återvinning. Trots att det handlar om begagnade plagg håller de god kvalitet, ofta till ett bra pris.

– Jag gillar att gå klädd i vintage, det är tyger, en sömnad och en passform som inte finns längre. Allt före 1975 då svensk tekoindustri ­lades ner är fantastiska kläder, säger Anne-Marie Lindstedt.

Många av besökarna på mässan är unga och oftast kvinnor, vilket även går igen i utbudet: mycket klänningar, smycken, handväskor och baddräkter (som är snälla mot figuren). Hos herrekiperingen ­Sundown Covey står dock ett entusiastiskt killgäng och provar kavajer.

– Även om man inte har ett genuint klädintresse är det kul att gå och titta och prova, säger Adam Brandt med en manchesterkavaj anno 1970-tal hängande över armen.

Ägaren och skräddaren Peter Wahlquist tycker det är roligt att ungdomar efterfrågar ”slow-­fashion”, som han kallar det. Att delta på mässan är ett sätt att förmedla kunskap för omsorgsfull klädproduktion.

– Även om intresset för vintage är stort är kunskapen mindre, säger han.

Vintage

Begagnade märkesplagg av god kvalitet. Ofta ett coutureplagg som har sytts upp av en skräddare eller sömmerska. Främst gäller det kläder från 30-, 40- och 50-talet.

Second hand

Är i första hand begagnade kläder som man säljer på loppis eller hos hjälporganisationer, till exempel Myrorna och Stadsmission. Oftast billigare och masstillverkade plagg.