Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/uppropet-som-blev-moderatledarens-sista/

NYHETER

Uppropet som blev Moderatledarens sista

Avgående moderatledaren Anna Kinberg Batra lämnar politiken efter valet nästa år. Det meddelade hon i samband med riksdagens höststart på tisdagen. – Jag gav allt, säger hon.

Kinberg Batra avgår på partiets extrastämma den 1 oktober. Då har det gått tre år sedan hennes företrädare Fredrik Reinfeldt och dåvarande finansministern Anders Borg lade båda uppdragen i hennes knä.

Efter fyra månaders dubbelarbete valdes hon till partiledare i januari 2015. Till en början var opinionssiffrorna hyggliga, men internt började förtroendet rasa efter december­överenskommelsen. När hon den 19 januari i år öppnade dörren för Sverigedemokraterna försvann väljare både till höger (SD) och vänster (C).

Efter tre interna protestvågor stod det i augusti klart att de flesta länsförbunden krävde att hon skulle lämna sin post. På tisdagen fick hon en ovan roll – att stå vid sidan om gruppledaren Jessica Polfjärd som kommenterade både regeringsförklaringen och de senaste turerna i it-skandalen på Transportstyrelsen.

– Nu står jag här och ordnar kön, skämtade hon med journalister.

Hon hann vara partiledare i två och ett halvt år, den kortaste tiden i partiet sedan 1907. Sin riksdagsplats tänker hon behålla hon till valet den 9 september nästa år.

– Jag ska sköta det uppdraget hela vägen in i kaklet, det är ett förtroende som jag har fått av väljarna i Stockholms län, säger Anna Kinberg Batra.

Vad hon ska göra efter valet nästa år vet hon inte.

– Jag har inte tänkt en tanke på det de senaste åren.

Hon tycker att det känns naturligt att lämna politiken.

– Jag satsade helt på det här i många år och det ledde till att jag blev partiledare. När jag lämnar den posten blir det svårt tänka om och göra en ny satsning, säger Kinberg Batra.

Därmed blev riksdagens högtidliga öppnande på tisdagen det sista för Kinberg Batra som kände ett visst vemod.

– Det kommer att bli tomt, men jag är trygg med att ha fattat rätt beslut.

V-ledaren Jonas Sjöstedt tycker att hennes avgång är en konsekvens av partiets vägval.

– Det är uppenbart att det var Anna Kinberg Batra som fick lägga om kursen, och gå ut med att man var beredd att ta makten med hjälp av SD:s mandat. Därför blev hon på sätt och vis offret för det politiska vägvalet, säger han.

Vid sidan av politiken har han uppskattat henne.

– Hon är en uppspelt och rolig person, tycker Sjöstedt.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt