Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Väktare gör polisens jobb i Åkersberga

I Åkersberga hyr kommunen in ett vaktbolag som patrullerar gatorna. Orsaken är att polisen har minskat sin närvaro på orten.

I Åkersberga, norr om Stockholm, har polisstationen bara öppet en gång i veckan, på tisdagar.

Kommunen och medborgarna tycks vara överens: polisnärvaron har försämrats på orten och det tar allt längre tid för en patrull att rycka ut.

– Det var mycket poliser förut, men jag har inte sett några alls den sista tiden, säger Linda Wallin som bor i Åkersberga.

Hon tillägger sedan:

– Däremot har jag sett många väktare.

För att ”säkra tryggheten” – som kommunen uttrycker det – har ett vaktbolag hyrts in. Väktarnas uppdrag är att göra det kommunen hade önskat att polisen gjorde, nämligen att patrullera på gatorna.

– Det känns egentligen lite konstigt. Vi gör arbetsuppgifter som vi ju kanske egentligen inte borde behöva göra, säger väktaren Conny Söderström.

Han och kollegan Christoffer Eriksson upplever att invånarna känt av en ökad trygghet efter att antalet väktartjänster utökades i somras. I deras uppdrag ligger att promenera runt på orten, särskilt på platser där det kan vara stökigt med mycket fylla.

– Kommuninvånarna har varit positiva över att vi finns. Jag tycker också att vi märker det på brottskurvorna. Det har blivit betydligt lugnare på byn, säger Conny Söderström.

Kommunen, som alltså står för notan, har bestämt sig för att fakturera Polismyndigheten för kostnaden.

DN besöker Åkersberga på en onsdagseftermiddag. Conny Söderström och Christoffer Eriksson promenerar runt i parken och på torget och visar upp sig. Det är mycket lugnt. På kvällarna har det däremot hänt vid flera tillfällen att det varit stökigt, ofta i samband med fylla.

– Våra insatser är framför allt inriktade mot ungdomar, men även för att få trygghet bland allmänheten. Jag åker runt och visar upp mig, går runt och pratar med folk. Många säger att de får mer trygghet. Särskilt uppskattat är det sena kvällstimmar när bussar och tåg kommer och det är mörkt, säger Christoffer Eriksson.

Vad tänker du om att sköta arbets­uppgifter som polisen kanske borde göra?

– Det är lite speciellt. När det väl händer något och jag verkligen behöver hjälp – då skulle jag uppskatta om polisen skickar ut en bil. Nu får man göra något åt situationen så gott man kan. Det finns inte så mycket att göra – de här resurserna finns ju inte. Det har hänt att vi i stället har fått ringa en extra väktare till platsen.

Omorganisationen av polismyndigheten får stark kritik i en rapport från Statskontoret, som Aftonbladet tagit del av. Rapporten visar bland annat att chefer tillsatts utan att ha rätt kompetens och att över 100 medarbetare helt saknade arbetsuppgifter efter omorganisationen.

Polisens omorganisation har kritiserats av bland annat Polisförbundet, och för en tid sedan fick Statskontoret i uppdrag från regeringen att utvärdera arbetet. Rapporten ska lämnas till regeringen den 30 september.

I rapporten framgår också att ledningen beslutade att drygt 2 500 chefer skulle förordnas tillfälligt i stället för att genomgå normalt rekryteringsförfarande. Flera chefer saknade på grund av det rätt kompetens för sina tjänster. När tjänsterna sedan skulle tillsättas permanent frångicks åter rekryteringsförfarandet till förmån för ”arbetsledningsbeslut”, vilket kraftigt har ifrågasatts.

I utredningen framkommer också att omorganisationen inte föregicks av någon riskanalys.

TT