Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Vakter slipper åtal för våldsamt ingripande

Det blir inget åtal mot ordningsvakterna bakom det våldsamma ingripandet mot två unga pojkar på Malmös centralstation. – Jag gör den bedömningen att de har rätt att använda det våldet, säger åklagaren Ulf Hansson.

Det var fredagen den 6 februari som två unga pojkar greps av ordningsvakter på centralstationen i Malmö efter att ha försökt planka till Köpenhamn med ett Öresundståg. Ingripandet blev våldsamt.

Frågan som åklagaren Ulf Hansson haft att ta ställning i drygt två månader är om vakterna var tvungna att bruka så mycket våld för att få styr på situationen eller om de gick över gränsen. Som underlag har han haft ett stort antal förhör och filmer från övervakningskameror.

På måndagen hade han tänkt färdigt.

– Jag har gjort bedömningen att det sammantaget inte finns anledning att anta att brott som hör under allmän åtal förövats. Det vill säga att ordningsvakterna hade rätt att göra det här ingripandet, säger han.

Ett filmklipp, som ett vittne spelade in med sin mobiltelefon, visar hur den ene vakterna sitter grensle över den yngste av pojkarna och trycker sin hand över hans mun.

För Sydsvenskan berättade pojken senare att han inte fick luft och att han trodde att han skulle dö. Det var därför han försökte slå sig fri. Men ju mer han kämpade desto våldsammare blev ingripandet. Ett vittne har beskrivit hur vakten vid upprepade tillfällen dunkade pojkens huvud mot stengolvet och att det var det som fick hans kompis att börja filma. På det klippet syns hur pojkens huvud vid minst ett tillfälle dunsar hårt och ljudligt i stengolvet.

Enligt vaktbolaget ska den våldsamma scenen dock ha föregåtts av att pojken bitit, sparkat och spottat mot vakterna som fått order av polisen att kvarhålla pojkarna.

Varför är just det här ingripandet på rätt sida om lagen?

– Jag gör den bedömningen att de har rätt att använda det våld de använt. Sedan kan man aldrig säga att det är två slag, eller ett tryck, eller två knuffar. Det går liksom inte att säga, utan det är en proportionalitetsbedömning, säger Ulf Hansson.

Bo Petersson är advokat till den av ordningsvakterna som var mest aktiv under ingripandet.

– Min klient blev mycket glad. Han har ju varit anklagad i över två månader och haft en så intensiv massmedial och social storm emot sig att han själv började tro att han gjort fel. Därför var det så klart behagligt för honom att höra att det var ett acceptabelt ingripande som inte gick över några gränser.

Pojkens juridiska ombud i Danmark, Röda korsets Javid Alam, beskriver åklagarens beslut som ett klassiskt exempel på att det inte finns någon rättssäkerhet för asyl­sökande i Europa.

– Man kan undra om åklagarmyndigheten hade ansett att ett liknande ingripande mot en svensk nio­åring hade varit ok. Förmodligen inte.

– Enligt min uppfattning är det ställt utom allt rimligt tvivel att vakterna gick långt över gränsen för den proportionalitetsprincip som ska föregå maktutövning i en rättstat.

Javid Alam befarar att Ulf Hansson beslut kan få allvarliga konsekvenser.

– När man lägger ner ett sådant här fall skickar man en signal till samhället om att asylsökande är andra klassens människor som inte har samma rättigheter som andra medborgare, säger han.

6 februari: Pojkarna grips på Malmö C under våldsamma former.

9 februari: Sydsvenskan publicerar en film som kommer att visas över tre miljoner gånger. Polisen uppger först att de inte tänker utreda händelsen men backar när flera privatpersoner anmäler vakterna för misshandel.

Inrikesministern, barnministern, rikspolischefen och BO är några av de som reagerar starkt över filmen.

13 mars: Svenska poliser ska förhöra pojkarna i Köpenhamn. Bara ena pojken dyker upp.