Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/nyheter/vanstervindarna-blaser-bort-alliansen/

NYHETER

Vänstervindarna blåser bort alliansen

Det ska till ett mirakel för att den borgerliga alliansen ska vinna riksdagsvalet i höst. Vänstervindarna tilltar i styrka i svensk inrikespolitik, enligt SCB:s väljarundersökning.

De borgerliga partierna har det svagaste väljarstödet på dryga fyrtio år, enligt partisympatiundersökningen. I går gick två professorer i statsvetenskap, experter på svenska val, ut och sade att valet i praktiken är avgjort och att alliansen är rökt.

Trots att Centerpartiet klarar fyraprocentsspärren går Moderaterna uselt och KD ramlar under spärren. Socialdemokraterna skulle ensamt vara större än ­alliansen i riksdagen om det vore val i dag.

Är hoppet ute för Fredrik Reinfeldt och hans nya moderater?

Statsministern söker kanske svaret genom att minnas en tisdagskväll i mitten av oktober 2012.

På Olympiastadion i Berlin såg han Sveriges fotbollsherrar hamna i ett till synes hopplöst underläge mot Tyskland. Efter den första timmen ledde tyskarna med fyra mål. Matchen slutade ändå 4-4 efter ett kvitteringsmål i 92:a minuten.

– En av de mest historiska bedrifter vi sett, sade den lyriske Reinfeldt till TT.

Den i vanliga fall så behärskade statsministern gick runt som en boxare som just vunnit på knockout och liknade matchen vid när man vinner val, man vinner inte förrän på slutet. Men frågan är om Fredrik Reinfeldt kan få uppleva fotbollsmiraklets like i politiken. Förr brukade man säga att det block eller parti som vann SCB:s majmätning också vann riksdagsvalet. Statistiken var övertygande. Så kom 2010 års val och de rödgröna presenterade sin ekonomiska politik i maj samtidigt som Greklandskrisen tog fart. SCB hann inte få med förändringarna utan pekade mot en rödgrön valseger. Det blev regeringen Reinfeldt 2.

Denna gång finns ingen motsvarighet till Greklandskrisen och Socialdemokraterna håller de flesta spelkorten tätt intill kroppen, så att ingen ska kunna syna hur en S-ledd regering kan se ut. S-ledaren Stefan Löfven försöker spela säkert. Det går inte särskilt bra. Vänstervinden lyfte S lite grann, i SCB:s mätning. Men det är framför allt Fi och V som skördar resultaten av den moderata misären. M har tappat mer än sex procentenheter sedan valet och EU-valet blev ett fiasko.

M har förlorat det mesta till S och SD, men också en del till MP och FP. Ska de väljarna tas tillbaka krävs politik som kan attrahera både till höger och vänster. M har försökt locka tillbaka väljare från SD genom sin kriminalpolitik, de försöken kan komma att intensifieras. EU-valet visade att M tappade kraftigt hos unga och kvinnor. Sannolikt kommer M att försöka fånga dem igen genom jämställdhetsutspel.

Feministiskt initiativ har en tuff uppgift att upprepa succén i EU-valet. Schymans parti måste fortsätta öka medlemsantal och mobilisera för att vinna många nya röster som krävs för att kunna klara spärren i ett val med mycket högre valdeltagande än det i söndags.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt