Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

”Vi har varit naiva om den religiösa extremismen”

Göteborgs högsta politiker Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson (S) tycker att det är dags att markera hårdare mot religiös intolerans. ”Folk kanske känner sig trampade på tårna, men då får det vara så”, säger Göteborgs ­kommunstyrelseordförande.

–  Jag tror att vi varit för naiva om den religiösa extremismen. Det har funnits en ängslighet, att man är orolig att kritik ses som rasism. 

Så säger Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelseordförande i Göteborg. Hon har just läst DN:s reportage om Bettan Byvald och hennes kamp för demokratin i Angered. 

– Man blir ju stolt över att hon jobbar inom Göteborgs stad. Bettan gör ett svårt jobb: tar samtalen i ögonhöjd med människor som kanske inte är de lättaste att prata med. 

DN träffar Ann-Sofie Hermansson i Göteborgs vackra rådhus från 1937, ritat av Gunnar Asplund med varma, ljusa träpaneler. I den ombonade folkhemsfunkisen i hjärtat av Göteborg känns problemen med fattigdom, otrygghet och parallellsamhällen i stadsdelar som ­Angered avlägsna.

– Vi har en stad som går som ­tåget. Tillväxt, export, besöks­näring, arbetslöshet som minskar … Samtidigt halkar delar av staden ­efter. Med sämre livslängd, hälsa, utbildning och allt sådant. Det föder kriminalitet, social oro och religiös extremism.

”Tuffare tag mot extremismen är en central nyckel för att säkra en positiv framtid för staden”, har du skrivit. Varför?

– Vi har tyvärr krafter som splittrar och skapar parallella samhällen. Egen rättsskipning, att imamer och andra säger att man inte ska vända sig till det demokratiska sam­hället. Då får vi enklaver. Vi möts inte. Jag börjar inse att vi har ett större ­problem med religiös extremism än vad vi kanske trott.

För ett par år sedan efter­trädde hon Annelie Hulthén som Göteborgs kommunstyrelseordförande. Smeknamnet ”Soffan” – som hon fick som truckförare på Volvo – har hängt med in i politikens finrum. På sin blogg ”Soffangbg” har Ann-Sofie Hermansson de senaste veckorna publicerat flera inlägg där hon velat markera mot antidemokratiska krafter. 

”Dalta inte med extremister”, skrev hon i början av mars. Blogg­inlägget var ett angrepp på aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil och deras organisation MMRK, Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén. De båda skulle ha lett en diskussion efter en visning av filmen ”Burka Songs 2.0” i kommunens regi. Men filmvisningen och samtalet stoppades av Göteborgs stad.

– Det var det enda rimliga, säger Ann-Sofie Hermansson.

MMRK är en organisation som försvarar muslimers rättigheter – och som även anklagas för att försvara terrorister. 2010 bjöd MMRK in den terrordömde imamen Ali Berzengi som talare. Även ­Munir Awad, som strax därpå skulle ­gripas och dömas till tolv års fängelse för att ha planerat ett attentat mot Jyllands-Postens redaktion i Köpenhamn, bjöds in till samma seminarium.

– MMRK tycker att det blir rasistiskt när man sätter in åtgärder mot terrorister som stridit för grupper som IS. Jag tycker inte att de personerna ska ha en plattform hos Göteborgs stad, säger Ann-Sofie Hermansson. 

Häromdagen polisanmäldes hon för förtal av Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi. I en debatt­artikel i Fria Tidningen skriver de att Ann-Sofie Hermanssons ”svepande anklagelser om extremism bidrar till att vi utsätts för andras missaktning och förakt.” DN har talat med Fatima Doubakil som är ytterst kritisk mot Hermansson, men som avböjer att kommentera vidare. 

Ann-Sofie Hermansson har även angripits av kulturskribenter och andra politiker. ”Djupt olyckligt att kommunstyrelsens ordförande går ut och fördömer kulturevenemang”, skriver MP-Göteborg.

– Jag klarar mig. Det gör inget om de blir arga på mig i Kulturnytt. Det här är ingen teoretisk kulturstrid. Det är verklighet. Det handlar om de oroliga morsorna som Bettan möter, de som är oroliga för att deras barn ska bli radikaliserade. De betalar priset när vi inte markerar mot extremism.

Hur hjälper man de mammorna genom att stoppa visningen av Burka Songs?

– Det här är inte det enda vi ska göra. Men vi ska inte ge extremister plattform i Göteborgs stad. Punkt.

Jag pratade med en polis som ­arbetar mot religiös extremism i Göteborg. Han var glad över din markering, men sa också: Varför först nu? I flera år har unga göteborgare åkt till IS och smitt terrorplaner. Varför markerade ni inte tydligt då?

– Uppriktigt sagt: jag vet inte. Jag har bara haft den här positionen i ett par år. Och det här dök upp nu. Men vi kunde säkert från politikens sida ha reagerat mer, när det var som värst med IS-resande. Så är det nog.

Ann-Sofie Hermansson hämtar sitt engagemang mot religiös extremism från sin kompis Nalin Pekgul, debattör och tidigare S-riksdags­ledamot. De känner varandra ­sedan SSU-tiden och bodde ihop i Tensta på 1990-talet.

– Nalin är varmt religiös. Men hon skulle aldrig acceptera att ­sådana som MMRK skulle företräda henne och hennes muslimska vänner.