Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Viruset inte spritt till människor

De döda svanarna i Stockholm bar på en virusstam som aldrig har smittat människor.

När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap utredde hur vi skulle kunna hantera händelser som kan orsaka kris i samhället – ett terrorattentat i Stockholm, ett kärnkraftshaveri, våldsamma upplopp i svenska städer, en influensapandemi, en långvarig värmebölja eller omfattade störningar i navigationssystemen – var det två som de bedömde som mest sannolika att inträffa: en värmebölja och en pandemi.

Frågan är inte om, utan när nästa pandemi kommer, skriver de i rapporten ”Risker och förmågor 2013”.

Hotet om en pandemi, en sjukdom som sprids mellan människor över världsdelar, är alltså högst verkligt.

Men den typ av fågelinfluensa som de döda knölsvanarna i Stockholm var smittade av är inte i närheten av att bli en pandemi. Viruset H5N8 har aldrig setts hos männi­skor.

Däremot är det förstås oroande för alla djurägare som har höns och andra fåglar. Sjukdomen är mycket smittsam mellan fjäderfä, och dödligheten är stor hos tamfåglar. Men de vilda knölsvanarna verkar inte ha dött av influensan utan av blyförgiftning eller andra orsaker.

Hela hösten har svenska myndigheter följt hur fågelinfluensan har brutit ut på olika ställen i Europa, och rekommenderat att djurägare som har fåglar utomhus ska ge dem mat och vatten under tak för att undvika kontakt med vilda fåglar. Att viruset nu för första gången hittats i Sverige ändrar ingenting ännu, men alla följer förstås utvecklingen noga. Men någon risk för en pandemi är det inte.