Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Ygeman: ”Unga som röker cannabis har ett ansvar”

Inrikesminister Anders Ygeman står fast vid att den breda allmänheten har ett ansvar för det eskalerande vapenvåldet. Nu vänder han sig till unga cannabisrökare: – Det är klart att man kan ställa moraliska krav även på unga.

Anders Ygeman (S) läste under måndagen DN:s inledning av artikelserien ”Männen som skjuter”.

– En bra genomgång, det är min första kommentar. Dels skildrar den övergången från ganska strikta strukturer till nätverk och mer lösa relationer. Dels speglar den hur vi under – säg tio, tolv, femton år – sett växande arbetslöshet ... växande klyftor som syns i termer av brottslighet och social utslagning.

På vilket sätt hänger det ihop? Väldigt få av dem som är arbetslösa väljer ju att ta till vapen?

– Naturligtvis finns även förklaringar på individnivå till varför man går till en sådan extrem att bruka dödligt våld. Men ju mer klyftorna växer och ju fler som har väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden ... ju fler skolor i utsatta områden som har svaga resultat ... desto större utslagning och större risk att man fastnar i brottslighet eller narkotikamissbruk.

Regeringen har förklarat vapenvåldet som en effekt av grov organiserad brottslighet. DN:s granskning av 100 misstänkta och dömda gärningsmän visar dock att bara en minoritet kan knytas till detta. Tillskriver ni gärningsmännen en ställning inom den kriminella världen som de inte riktigt har?

– Jag tror inte det. Även inom lösa nätverk är man i praktiken en del av en mer organiserad brottslighet.

Du har sagt att ”vi alla” har ett ansvar för skjutningarna genom att vi köper varor och tjänster av den organiserade brottsligheten. I DN kritiserar kriminologiprofessor P-O Wikström detta resonemang. Har du verkligen rätt?

– Jag har ganska svårt att se hur han resonerar. Drar man undan den ekonomiska vinningen så försvinner mycket av brottsligheten.

I vår granskning ser vi nästan inga entreprenörer som tillhandahåller annat än narkotika. Skjuter du inte över målet när du säger så?

– Nej, det tror jag inte. En hel del av dem som de här personerna säljer cannabis till är Svenssons som inte ser kopplingen mellan sina narkotikaköp och att gynna den undre världen. Jag tror det är högst rimligt att ställa krav på att det sättet vi handlar på också kommer att påverka det samhälle vi lever i.

Det är framför allt unga som röker cannabis. Kan man ställa samma moraliska krav på dem?

– Det är klart. Jag upplever att unga har minst lika bra koll på sina moraliska värderingar som många vuxna.

Under intervjun berömmer Anders Ygeman den tidigare alliansregeringen för ”väldigt bra insatser” mot den äldre problembilden med organiserade nationella organisationer som Hells Angels och Bandidos. Hans egen stora utmaning ser han som att försöka bekämpa de lokala gatugäng som DN beskriver i ”Männen som skjuter”.

– När vi nu gör samarbeten på lokal nivå kommer vi att slå mot den här lite mer moderna och nätverksbaserade brottsligheten. Och många av de åtgärder som vi har före­slagit slår väldigt bra mot den typ av gärningsmän som DN lyfter upp. Vi pratar till exempel om smartare straff för unga, jourdomstolar, snabbare påföljder och obligatorisk häktning för grovt vapenbrott.

Du har också tryckt hårt på ett ökat samarbete mellan polis och andra myndigheter för att driva in skulder och stoppa bidrag. Tre av fyra som DN granskat jagas redan av Kronofogden. Det verkar inte ha fått dem att ändra livsstil?

– Men det handlar väl snarare om att lyckas med utmätningen och att strypa ekonomiskt tillflöde i form av bidrag.

Bryr sig en 17-åring, som är beredd att lösa en konflikt med vapen, om att han i framtiden riskerar att inte få bidrag?

– Nej, det tror jag inte. Det handlar om att komma in innan. När en person med dålig impulskontroll väl står där med ett illegalt vapen i handen tror jag att man är alldeles för sent ute. Då handlar det om att stötta familjer och skolor.

Gör ni tillräckligt för att höja skol­kvaliteten?

– Vi har börjat göra mer, men jag tror att det finns ännu mer att göra för att vända skolutvecklingen i de här områdena. Tyvärr ser vi hur skillnaden fortsätter öka.

Det Anders Ygeman syftar på är bland annat sjunkande Pisaresultat för elever i bostadsområden med hög andel invandrare. Han medger att det finns risk för att problem­bilden förvärras ytterligare.

– Kan vi inte erbjuda jobb och utbildning ... en laglig väg där man känner sig delaktig i samhället ... då tror jag det blir svårt att vinna kriget mot brottsligheten. Vi behöver mer investeringar i våra förorter.

En annan faktor är tillgången på vapen. Både din och den tidigare regeringen har ofta pratat om att tillförseln måste strypas. Vad händer?

– Tullen har gjort rekordbeslag av vapen om vi börjar i den änden. Vi jobbar väldigt hårt för att få bättre underrättelseinformation genom de avtal som vi har med till exempel Serbien och Bosnien.

Sverige har även gett ansenliga bidrag till rättsväsendet i de här länderna. Vad har det gett konkret?

– Svensk polis säger att man får värdefull underrättelseinformation som leder till fällande domar och beslag av vapen. Men det måste utvärderas hela tiden, det finns inget självändamål i att skriva på tjusiga papper. Målet är ju få tag på vapnen och gärningsmännen. Det finns fortfarande alldeles för många vapen i omlopp.