Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 21:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/pa-stan/14-tips-for-en-ekologisk-livsstil/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På stan

14 tips för en ekologisk livsstil

1. Kläder: Red Fairy

Folkskolegatan 32, t Hornstull.

Fint inredd butik med kläder, väskor och annat från ekologiska och rättvisemärkta designer som Kuyichi, Righteous och Molly.

2. Mat: Goodstore

Skånegatan 92, t Medborgarplatsen.

På Goodstore finns det mesta i matväg. Nästan allt är ekologiskt och en hel del rättvisemärkt. Butiken är känd för att ha tretton olika sorters tofu. Om du vill kan du beställa maten på nätet, så kör de hem den åt dig.

3. Inredning: Norrgavel

Birger Jarlsgatan 27, t Östermalmstorg.

Norrgavel var först i Sverige med att få Här finns möbler och inredningsprylar som producerats i ekologiska naturmaterial som håller länge.

4. Skönhet: Sundløf ­Organic Skin Care

Linnégatan 19, t Östermalmstorg.

Hår- och hudvårdsprodukter, gjorda på ekologiska råvaror. Alla förpackningar är miljövänliga och inget är testat på djur.

5. Restaurang/lyx: Leijontornet

Lilla Nygatan 5, t Gamla stan.

Leijontornet serverar nordiska rätter. Alla grönsaker och rotfrukter är ekologiskt eller biodynamiskt odlade. Fisk och skaldjur är grönlistade enligt WWF och köttet kommer från små ekologiska gårdar i Sverige.

6. Restaurang/bugdet: Hemma hos Seyhmus

Varvsgatan 29, t Hornstull.

Kurdiska kvarterskrog med vegetarisk och ekologisk lunchbuffé kryddad med sumak, koriander och granatäpple. Yoghurten görs i köket av mjölk hämtad från en ekobonde i Sörmland. Dessutom rättvisemärkt kaffe.

7. Kafé: Barista fair trade coffee

Götgatan 67, t Medborgarplatsen.

På Barista kan du dricka kaffe och äta ekologiska mackor och samtidigt veta att odlarna får skäligt betalt.

8. Bar: S:t Eriksgatan 1

S:t Eriksgatan 1, t Fridhemsplan.

Det här är en liten och mysig restaurang och vinbar med några få sittplatser. I baren serveras ekologiskt vin och ekologiskt öl.

9. Godis: 
Robert E’s ­Choklad

Odengatan 72, t Odenplan.

På Robert E görs pralinerna av rättvisemärkt och ekologiskt råsocker och kakao. Här finns allt för chokladälskaren, vare sig du vill sitta där och dricka varm choklad och äta bakverk, eller ta med dig en ask praliner hem.

10. Rättvisemärkt: Fair trade shop

Tegnérgatan 8, t Rådmansgatan.

Fair trade shop är Sveriges första helt rättvisemärkta butik, fylld med kläder, heminredning, livsmedel, godis, smycken, väskor, handdukar, leksaker och fotbollar. Här kan du handla med gott samvete!

11. Barnleksaker: Trull

Ringvägen 143, t Skanstull.

På Trull finns ekologiska och rättvisemärkta träleksaker, bivax & kritor, barnböcker, instrument, waldorfdockor, spel, pussel och pyssel. Dessutom har de ull- och silkeskläder, tygblöjor och bärsjalar.

12. Barnmat: Ekologiska barnmatsbutiken

Nybrogatan 60, t Stadion.

Här finns allt i matväg för små barn, ammande och gravida. Maten innehåller inte socker eller andra onödiga tillsatser. Förutom bebisgröt, smoothies och torkad frukt är de en av stans få återförsäljare av ogiftiga glasnappflaskor.

13. Marknad: Bondens egen marknad

Katarina bangata, t Medborgarplatsen.

På Bondens egen marknad kan du köpa nyskördat direkt från en bonde nära dig. På våren säljer de plantor och primörer och vid skördetiden på hösten är det fullt av rotfrukter, grönsaker, blommor och nyslungad honung. Sista skördemarknaden för året är nu på lördag!

14. Arkitektur: Hammarby sjöstad

Hammarby sjöstad.

Sedan 1996 har Hammarby sjöstadsprojektet haft i uppdrag att göra stadsdelen till en spjutspets i miljöanpassning. Miljötänk har präglat hela husbyggandet; byggmaterial, sophantering, vatten och avlopp

Hotell: Scandic Continental

Klara Vattugränd 4, t T-Centralen

Alla Scandichotell i Stockholm är miljömärkta med Svanen. Det betyder att de har en tillräckligt låg energiförbrukning per gästnatt. De har en låg vattenförbrukning, sopsorterar och använder inga miljöfarliga kemikalier vid städningen.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt