En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:41
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/pa-stan/axel-marie/
axel & marie
Heta känslor kan straffa sig. Han blev deporterad till Amerika, sedermera lynchad, hon förblev Ludvig XVI:s olyckliga drottning, sedermera giljotinerad. Nu kommer 1700-talets franska såpa till en opera nära dig.
text: EVA CLEMENTI foto: LOUISE BILLGERT
"Om folket inte har bröd, då kan de väl äta bakelser". Ett av historiens mest plumpa citat föll ur den franska drottningen Marie Antoinettes mun i slutet av 1700-talet. Man kan göra revolution för mindre. Men det fanns en herre som säkerligen skulle ha gått i våldsamt försvar, slätat över uttalandet med diplomatisk finess och kanske till och med vänt det till hennes fördel. Han hette Axel von Fersen, utskickad av Gustav III.
- Eftersom han inte kunde få Marie Antoinette, den enda kvinna han älskade, bestämde sig von Fersen att aldrig gifta sig med någon annan heller, säger Olle Persson som sjunger rollen som Axel von Fersen i Daniel Börtz nyskrivna opera om Marie Antoinette.
- De hade säkert en fysisk kärleksrelation. Man vet dessutom att drottningen fick barn exakt nio månader efter ett av hans mer långvariga besök.
En stund senare - när jag sitter i sminklogen med Christina Högman som spelar den franska drottningen - tillbakavisas dessa fakta med bestämdhet.
- Marie Antoinette fick barnen ihop med Ludvig XVI. Han var kanske svag i början, men med tiden lärde hon sig att uppskatta honom. Han var snäll med barnen, till exempel.
Men varför fortsatte hon då sin affär med von Fersen
- På den tiden var det kutym att hålla sig med en eller flera älskare. Marie Antoinette skulle aldrig ha lämnat kungen för von Fersen, sådana tankar ingick inte i hennes uppfostran, säger Christina Högman och klipper med drottningögonfransarna.
Uppenbarligen hade det funnits samlevnadsproblem i den kungliga sängen. Något som inte alls var okänt vid hovet. Det fick bland andra den spanske ambassadören att i upprörda ordalag rapportera till sin egen kung: "Det sägs att förhuden är så trång att den inte dras tillbaka när lemmen införs och sålunda förorsakar en häftig smärta, vilket hindrar Hans Majestät från att ge akten den nödvändiga stöten framåt".
När de heta ögonkasten mellan Marie Antoinette och Axel von Fersen uppdagats, blev han förflyttad till det amerikanska frihetskriget.
- När han kom tillbaka till Paris satt drottningen och spelade harpan på slottet. I operan har jag nog min mest intressanta aria på det här stället, när von Fersen överrumplas av sina egna känslor då han möter henne igen, säger Olle Persson.
I början hade Olle Persson svårt att ta till sig personen Axel von Fersen. Han läste brev, dagböcker och historieböcker, men tyckte mest att han fann en diplomatisk torrboll som fixerade sig vid ytligheter.
- När von Fersen kom tillbaka till Sverige klagade han på att det bara fanns sju rätter i stället för tretton på bordet och menade att det var ett tecken på nationens förfall, säger Olle Persson.
Men bakom den stela fasaden måste det ha brunnit en eld, annars hade von Fersen aldrig kunnat visa upp ett sådant mod. Under franska revolutionen satt han själv på kuskbocken när kungaparet flydde Paris, båda förklädda. Men strax efter att de lämnat huvudstaden tvingade kungen von Fersen att stiga av droskan, kanske driven av en sårad manlig stolthet. Man räddas inte så gärna av sin hustrus älskare.
En bit längre fram avslöjades kungaparet av en revolutionsvänlig postmästare.
Under den tre timmar långa operan går Marie Antoinette igenom en kraftig utveckling i personligheten: från den ytliga och tramsiga ungdrottningen till den sammanbitna änkan som går döden till mötes. Det märks också i hennes vokala partier, först är sångstilen flyktig, därefter mer melodiöst flödig och inför avrättningen sluter den sig i något väldigt enkelt och koralaktigt.
- Tänk om von Fersen fått stanna kvar på kuskbocken, kungaparet flytt tilll Sverige och klivit av på slottsbacken i Stockholm, då hade hela Europas historia skrivits om! säger Olle Persson.
Nu gick det inte så, kungaparet avrättades. För von Fersen gick det inte mycket bättre, tillbaka i Sverige anklagades han för att ha giftmördat en kungakandidat. Han lynchades på Hornsgatan och dog.
"Marie Antoinette", premiär i morgon 24 januari på Folkoperan. Manus och regi: Claes Fellbom. Musik: Daniel Börtz. Scenografi: Werner Hutterli. Kostym: Mathias Clason. Föreställningen ingår i kulturhuvudstadsåret. Inför premiären åker paret Axel von Fersen och Marie Antoinette paradvagn från slottet till Folkoperan. På kuskbocken sitter Herman Lindqvist. Fyrspannet följs av ett fackeltåg och hela Hornsgatan ska släckas ner så att man får tidsenlig känsla. Avfärd 16.30.
Marie Antoinette (Christina Högman, alternerar med Katarina Nilsson) och Axel von Fersen (Olle Persson) - 1700-talets hetaste internationella jetsetskvaller - har blivit opera. Musiken är skriven av Daniel Börtz efter libretto av regissören Claes Fellbom, tillika en av Folkopernas grundare.